Šumová brána Motoroly T82 a dalších PMR

Opakovaně se ptáte na to, jak funguje šumová brána Motoroly T82 respektive T82 Extreme. Pokusím se tady shrnout svoje dosavadní poznatky k tomuto tématu. K této vysílačce pro srovnání přidávám ještě Motorolu TLKR T80 Extreme, Motorolu TLKR T6 a Sencor SMR 600. Můžete si také přečíst článek o snadném párování Motorol T82 nebo článek o testu této vysílačky na Velkonáči.

Není Extrem jako Extrem

Mám doma dvě extrémní Motorky, T82 a TLKR T80. Porovnávali jsme typ T82 normál a Extreme s Žánem Braník Praha na radioamatérském setkání v Podolí. Technicky vzato jsme nenašli rozdíl. Nevím, jak dosahuje verze Extreme vyššího krytí. V podstatě jsme museli konstatovat, že jediný zjistitelný rozdíl je barva plastu. Na rozdíl od toho má Motorola TLKR T80 krytku bateriového prostoru na šroub a utěsněnou silikonovým těsněním. Také krytky všech konektorů budí daleko větší dojem vyššího krytí než je tomu u T82. Nicméně to berte tak, že v následujícím testu se předvedou dvě extrémistky a dvě obyčejné radiostanice.

K čemu je skvelč u T82

Šumová brána Motoroly T82 je kapitola sama pro sebe. Dosud měly Motoroly PMR šumovou bránu řešenou standardně (T80) nebo dokonce nadstandardně (T6). Model T82 ji má řešenou v duchu nových nařízení a českého VO ve stylu tzv. „odolných“ vysílaček. Co to znamená? Otevřený skvelč je přednostně určen ke krátkému ověření, zda na kanále neprobíhá provoz. Pokud probíhá, můžete si skenem zjistit, jaký používá subtón. Pak se zřejmě předpokládá provoz se subtónem peer to peer. Ovšem i tak se dá otevření šumové brány u T82 použít pro účely portejblování. O tom dále.

Jak odskvelčovat

Prakticky je otevření skvelče umístěno na stejném tlačítku jako SKEN. To je velmi nepříjemné. Při stisku tlačítka kratším než 3 vteřiny se spustí sken. Při stisku aspoň 3 vteřiny dlouhém se otevře šumová brána a – což je největší tragédie – zůstává otevřená jenom dokud držíte tlačítko. Jakmile ho pustíte, šumová brána se zavře. Pokud dáváte výzvu končící „Brejkové, pojďte na mě volačkou!“ prolezou jenom ti, kteří otevřou šumovou bránu dostatečně silným signálem. A protože je nechcete propást, pustíte rychle tlačítko. To ovšem zafunguje jako spuštění skenu a vysílačka odskotačí z pracovního kanálu na vyhlídku po kanálech. Vzhledem k tomu, že je jich 16, chvíli to trvá. Pokud zareagujete a sken vypnete, stejně už zpravidla na odpověď brejkovi bývá pozdě.

Co s tím na portejblu

Motorola T82, pokud ji chcete používat na portejbly, má tu výhodu, že je poměrně citlivá a zdá se, že do ní prolezou signály, které u T80 (možná i T6) skvelč neotevřou. Práce s ní na portejblu ale vyžaduje úplně jiný přístup. V podstatě vás to staví do role posluchače. Pokud někdo jde jmenovitě na vás, můžete udělat spojení. Před tím už vás ale trochu bolí prst, jak držíte otevřený skvelč. Pokud se potom na vás sesype hromada brejků jeden za druhým, můžete úspěšně dělat jedno spojení za druhým a postupně tak odpovídat na brejky. Při delší pauze si znovu namasírujte prst na odskvelčování.

Pokud je provoz malý, raději vytahněte z batohu jinou péemerku. V mém případě jednoznačně Motorolu T6. Ta umí skenovat s otevřeným skvelčem a její použití pro hledání záchvěvů hlasu v hromadách šumu na všech 8 kanálech je bezkonkurenční. Dobře vám poslouží ale i další PMR vysílačky, třeba ty z dnešního testu. Další podrobnosti o práci se skvelčem u jednotlivých typů i srovnání, jak zní odskvelčované radiostanice si poslechněte v následujícím videu.

Na slyšenou na vnách PMR se těší Tomáš Vlašim

 3,407 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x