Vlakem na Ještěd na portejbl

Ještěd je nepochybně jedním z nejlepších míst pro PMR vysílání v Čechách. V diskuzích na internetu i u piva se občas objevují poznámky, že „je to na Ještěd daleko“ a „kdo z Ještědu vysílá, ten soutěže vyhrává“. Mimochodem na tom soutěžení opravdu něco je. Ještěd přináší zpravidla dost spojení a vždycky nějaký DX. Ale s tou nedostupností mi vždycky přišlo, že to zas nebude tak zlé. Sám jezdím portejblovat na Ještěd většinou vlakem. Znamená to pro mě dvacetihodinovou akci, o které jsem psal v nedávném příspěvku 20 hodin na nohou. Ale těch 5 hodin potrejblu ve výšce 1012 m n. m. za to rozhodně stojí. Věřte mi. Zajímá vás, jak na takový ještědský portejbl vlakem? Chcete vědět, jak je to s dostupností Ještědu? Čtěte dál.

Co s sebou

S sebou na Ještěd samozřejmě vysílačku a na cestu svačinu. Víc toho nepotřebujete. Na místě je restaurace a bufet, v létě dva. Co si dáte k jídlu, to nechám na vás. Ovšem co se týká techniky, můžu vás ujistit, že na tomto QTH víc než jinde záleží na tom, jakou vysílačku použijete.

Pokud použijete radiostanici na pásmo 70 cm, budete nejspíš velmi zklamaní. Testoval jsem tu na sdílenkách dualband Puxing PX-888K a měl jsem velké problémy najít pozici, kde bych udělal aspoň krátké  spojení na 70cm. Našel jsem jedno místo, ale musel jsem na příjem použít vodorovnou (!) polohu antény. Proč? Prostě když máte za zády celou  baterii vysílačů, je takováhle stanice úplně hluchá. Přes ty silné lokální signály k vám jen těžko proleze něco slabšího. Stejný výsledek jsem dosáhl i s PMR Alinco DJ-FX446, která je ořezanou verzí 70cm vysílačky s integrovanou anténou a 0.5W výkonem, aby splňovala VO.  Vlastně jsem s ní žádné spojení neudělal. Nic jsem neslyšel. Ale slyšet mě bylo docela dobře. To mám potvrzené až z Krušných hor.

Co tedy použít? Doporučuji klasickou PMR vysílačku, která umí „jenom“ 446. Máte pak velkou šanci, že vás její elektronika ochrání před tím elektronickým smogem, kterého je na vrcholku víc, než je zdrávo. Vysílal jsem z Ještědu s Motorolami T82 a TLKR T80, T6 a T4 i se Sencorem SMR 600 a všechny stanice odváděly dobrou práci. Nejvíc spojení jsem udělal s Motorolou TLKR T6, ale DX do Malé Fatry obstarala T82. Bohužel jsem netestoval též velmi oblíbený Intek MT-5050, který v mém arzenálu zatím chybí. Pokud máte ke své péemerce duhovku nebo trubku, vezměte je směle s sebou. Na Ještědu vždycky udělaly svoji práci.

Motorola T82 Extreme před testem na úbočí Ještědu
Motorola T82 Extreme před testem na úbočí Ještědu

Vlakem na kopec

Vlastně jsem v předchozím odstavci trochu předběhl. Řešil jsem, čím na Ještědu vysílat, ale vy jste pořád ještě doma a možná se vám zdá, že Ještěd je pro vás opravdu hodně z ruky. Takže hurá na kopec a hezky vlakem.

Vlakem na kopec? No, trošku jsem se nechal unést. Ve skutečnosti se vlakem dostanete jen pod kopec do Liberce. Pak vás čeká krátké svezení tramvají č. 3 do Horního Hanychova a pěší přesun pod sjezdovku. Poslední úsek můžete absolvovat zase s Českými drahami, kterým patří ještědská kabinková lanovka. A to by mohlo být k tématu všechno, ale není. Pořád vám dlužím odpověď na otázku, jak je to s dostupností toho kopce.

Jak je Ještěd dostupný vlakem

Pokud použijete v Liberci tramvaj a lanovku, jste z nádraží na QTH maximálně za hodinu. To platí, když jede lanovka každou půlhodinu. V sezóně, ale často i mimo ni, je na lanovku takový nával, že jede několikrát po sobě nebo dokonce nepřetržitě. Pak budete na vrcholku rozhodně dříve. Fronty se nebojte, jedna cesta trvá 4 minuty a nástup i výstup jsou docela rychlé, takže tenhle dopravní prostředek umí docela pěkně kmitat a fronty v přískocích ale poměrně rychle postupují.

Dostupnost Ještědu je tedy dána především dostupností Liberce. K příjezdu vlaku je potřeba přičíst hodinu na tramvaj, chůzi a lanovku. Jako smysluplný začátek portejblu beru 11. hodinu. Abyste byli v jedenáct na kopci, musíte být tedy v Liberci na nádraží nejpozději kolem desáté. Těsně před desátou přijíždí do Liberce několik vlaků (i ten můj rychlík Praha – Tanvald). Z toho všeho vychází moje další úvahy. Schéma těch úvah je asi takové.

Časy odjezdů na ještěd z vybraných železničních stanic
Časy odjezdů na ještěd z vybraných železničních stanic

To bylo jako co?

Nelekejte se. To jsem si jen tak listoval (browsil) jízdními řády a kreslil cestičky vlaků. Chtěl jsem si  udělat představu, v kolik je potřeba vstát, aby byl portejblista z různých míst naší vlasti v 11 hodin na vrcholu Ještědu QRV.

Pro mě to znamená odjet z Vlašimi prvním vlakem, který se k nám přiřítí od Trhového Štěpánova v 05:08 a za minutu už sviští na Benešov. Pro většinu z vás to bude asi také znamenat nastoupit do prvního vlaku. Ale jak jsem zjistil, v řadě míst České republiky to nebude nutné. A samotného mě překvapilo, odkud se dá portejbl na Ještědu zrealizovat, aniž byste museli vyrazit den předem. Pro většinu portejblistů to bude znamenat odchod z domova před pátou ranní s výhledem na návrat v pozdních nočních hodinách. Pro některé bude dokonce nezbytné přiblížení k první železniční stanici autem. Ale za to všechno se vám Ještěd odmění. Stačí to jednou vyzkoušet a je skoro jisté, že to nebude naposledy. U mě to tak funguje už pěkně dlouho.

Protože ty tužkou psané hyeroglify by vás asi nepřesvědčily, že právě od vás je možné jet portejblovat na Ještěd, připravil jsem snad poněkud přehlednější mapu. Žlutou barvou jsou na ní vyznačeny tratě a stanice, že kterých to do 11h na Ještěd určitě stihnete, aniž byste museli vyrazit předcházejícího dne. U řady z nich najdete čas odjezdu v předchozím obrázku nebo přímo v mapě. Časy jsou aktuální pro jízdní řád k 9.12.2017. Když tak koukám na ty žluté čáry, připadá mi, že Ještěd je dostupný z Česka, Moravy i Slezska.  A to jsem určitě na některé tratě zapomněl. Tak co vy na to. Nezkusíte ho?

v
Dostupnost Ještědu železnicí – start portejblu nejpozději v 11 hodin

Štastnou cestu a ať vám to z Ještědu lítá

Abych vás k tomuhle portejblu a cestě vlakem ještě trochu povzbudil, přidávám klip, ze kterého jasně vyplývá, že jet (nejen) na portejbl vlakem, je fakt pohoda. Nevím, jestli se tam seznámíte, jako hrdina toho klipu, ale rozhodně se můžete cestou z portejblu třeba prospat, místo abyste za volantem koukali, jestli po té portejblové tělocvičně ještě dojedete v pořádku domů.

Ne, tohle není reklama na ČD. Jenom se prostě ve vlaku cítím většinou jako doma.

Na slyšenou z vašich ještědských portejblů se těší

Tomáš Vlašim

 889 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Peter Kotrčka
6 let před

Z Prahy podla mna lepsie autobusom, RJ je v Liberci za hodinu, sice na inom mieste ako je zeleznicna stanica, ale je to zaciatok a koniec linky 3, takze idealne. Co sa tyka Inteka 5050, ten je na Jestede OK, s hamradio stanicami je to tak ako pises = biedne, na 70 cm som sice nejake spojenie robil, mna bolo pocit super, ale ja som signal hladal. na 2m je to uz podstatne lepsie, dokonca aj s tou istou stanicou ako na 70cm.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x