Motorola T82, snadné párování a emergency call

Milí čtenáři, protože se opakovaně ptáte na funkce Motoroly T82 „snadné párování“ a „emergency“, tady je stručný souhrn.

Snadné párování

Párování slouží především při použití vysílaček ve skupině. Použije se, pokud se na domluvené frekvenci a subtónu skupiny objeví rušení, nebo je z nějakého jiného důvodu potřeba provést změnu. Je samozřejmě možné, aby vedoucí skupiny ostatním řekl, kam mají přejít. Má to ale nejméně dva háčky.

Motoroly T82 každá na jiném kanálu
Motoroly T82, každá na jiném kanálu

Především kvůli rušení nemusí být hlasová komunikace pro všechny čitelná. Dále ve skupině mohou být jedinci, pro které je nastavené nového kanálu a subtónu problematické (řekněme, že nejsou technicky zdatní). Potom je vhodné, aby vedoucí zkupiny ohlásil například: „Budeme přecházet na kanál 13 subton 23. Stiskněte párovací tlačítko a uvolněte ho, až se ozve jednou pípnutí.“ Pokud to členové skupiny udělají, jejich přístroje se převedou do párovacího režimu jako podřízené. V tomto režimu zůstanou 3 minuty. Během nich může řídící stanice vyslat párovací signál, který podřízené stanice nastaví na nový kanákl a subtón. Odeslání je možné opakovaně, takže je možné se i  přes rušení během přijímacího intervalu „probít“ ke všem stanicím. Podřízená stanice se po přijetí párovacího signálu nastaví do normálního komunikačního režimu. Dále je možno ve skupině pokračovat v běžné komunikaci.

Emergency

Nouzový režim (emergency) souvisí s komunikací stanic ve skupině. Funguje samozřejmě na všech stanicích Motorola T82, které jsou v dosahu a mají naladěn stejný kanál a subtón. Slouží ke snadnému oznámení ostatním členům skupiny, že jsem se dostal do problému, tedy k vyhlášení stavu nouze. K aktivaci tohoto režimu slouží oranžové tlačítko na boku radiostanice. Po jeho stisknutí a přidržení se ozvě siréna. Její hlasitost je maximální bez ohledu na aktuálně nastavenou hlasitost stanice. Cílem je přivolání pomoci na místo. Zároveň se siréna rozezní na všech ostatních stejně naladěných stanicích, které jsou v dosahu. Tím jsou ostatní členové skupiny informováni, že se některý z členů dostal do problému.

Členové, kteří přijali nouzové volání by měli zůstat na příjmu a nevysílat. Důvod? Po ukončení emergency signálu se stanice, která ho odeslala, přepne do režimu VOX. Tím umožní postiženému členovi skupiny komunikovat s ostatními, aniž by musel klíčovat. Možná visí někde ve srázu nebo je zraněný a nemůže klíčovat. Jeho hlas aktivuje vysílání. Vysílání ostatních stanic by mohlo způsobit, že jeho volání o pomoc nebude slyšet. Proto by měly ostatní stanice zůstat na příjmu.

Tolik k režimům snadného párování a emergency. Svoje případné dotazy piště do komentářů k tomuto článku. Odpovím vám co nejdříve.

Tomáš Vlašim

 

 1,185 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x