Na Jinošově nebo Dubu?

Na svatého Martina 2017 čekáme sníh. Tomáš Pleše posílá v pátek fotku z portejblu v Krkonoších, kde sníh už leží. Tak honem na kopec, než napadne i ve středních Čechách. Na úbočích Jinašova a Dubu je v zatím podzim. Kdy přijde sníh?

Páteční sdílenky UHF

V pátek večer se pokoušíme propíchnout éter mezi Vlašimí a krkonošskou Dvorskou boudou s Tomášem Pleše na vlnách dlouchých 70 centimetrů. Přes 4W výkonu se nedaří. Tomáš Pleše zřejmě zaslechl zlomek hlasu, ale byl jsem to já? Kdo ví? Můj Wouxun hlásí rušení 3S a neslyším ani hlásek. Je po 23. hodině. V Krkonoších sněží. Necháme to na sobotu. Bujdu na Dubu? Uvidíme.

Portejbl?

V sobotu před jedenáctou balím PMR Motorolu T82 Extreme a dualband Wouxun KG-UV9D Plus. Jen tak na lehko. Bez batohu a náhradních baterií. Na cílové QTH je to cca 3km přírodou, po polních cestách a stezkách. Pověsím na krk Motorolu a k ní pořidávám Wokouna, aby jim nebylo zima. Tulí se k sobě poněkud podivně, ale na většinu cesty to stačí, chytnout nějaký hovor by byl spíš zázrak. Motorola skenuje PMR, Wokoun PMR a sdílenky 70cm a 2m.

Motorka a Wokoun na jednom špagátě
Motorka a Wokoun na jednom špagátě

Jdu polmi, okolo rybníku, zapadnu do údolí a lesa a pak se vynořím pod kopcem zvaným Dub. Jsem u paty Dubu a zároveň u paty sousedního vyššího ale zcela zalesněného Jinošova. Další výstup na QTH je úbočím Jinošova. Třešňová alej míří k lesu. Když k němu dospěju i já, ozve se ve Wokounovi Pavel Praha. Odeženu tulící se vysílačky od sebe. Motorolu nahodím do normální polohy a myslím si, že spojení bude malina. Není. Pavel mě asi nebere. A tak stoupám cestou na okraji lesa o něco výš a o něco blíž k Pavlovi. Opakjujeme pokusy o spojení. Nedaří se. U mě je Pavel R3-4, já u něj R1-2. Ví ale, že jsem v éteru, a to je dobrý příslib k tomu, že se to povede.

Pavel Praha /p Grybla

Zkouším postupně stoupat. Pavel hlásí, jak mě čte, a že to vypadává. Holt „mobil efekt“. Najednou je tu Pavel R5 a už mě čte. Tou dobou už běží přímý přenos na FaceBooku. Tady se můžete podívat na jeho sestřih na YouTube.

Postupně si vyměňjeme údaje. QTH musím několikrát opakovaně hláskovat. David Urban Božena, Dub. Klapne to. Od vrcholu Dubu jsem asi 150-200m, v podstatě ve stejné výšce jako je vrchol. Stojím někde na rozhraní Dubu a Jinošova. Kdo ví. Vrchol Dubu je ale rozhodně o stovky metrů bližší než vrchol Jinošova. Pavel mě ještě informuje, že na Brdech je Jakub Řevnice. Rozloučíme se. Pokračuji směrem k Brdům.

Výškopis bez zemského zakřivení

Krkonoše, Brdy…

Za ohybem lesa se otevře výhled na masiv Velkého Blaníku. Brdy odsud ale vidět nejsou. Zjišťuji, že Motorce dochází baterky, a tak dál skenuje už jen Wouxun. Znovu slyším výzvy Pavla Praha. A pak se ozve Tomáš Pleše. Pokud to dobře čtu, je na Moravské boudě. Poslouchám ho trojkou. Signálově je to slabší, ale čitelnost dobrá. Už zase běží přímý přenos na Facebooku. Jeho krátký sestřih můžete vidět na YouTube:

Brejkuji. Tomáš dělá spojení s Pavlem Praha, s Karlem Praha, s Danem Hradec Králové… Musím zpátky do civilizace. Povinnost volá. Stačí popojít třicet metrů a Tomáš v Krkonoších mizí v šumu. Později dává na FB k dispozici zasněžené vysílačkové video.

Jdu domů stejnou cestou, kterou jsem přišel. Přibližně v místě, kde jsem dělal spojení s Pavlem Praha se někdo na PMR ozve RS 59. Je to převaděč. Pouštím Motorku, abych zjistil případný subtón. Je to bez subtónu. Ale převaděč je evidentně nahazovaný tónem. Poslouchám. Pak hovor mizí. I já mizím pod kopcem. Skenování PMR nechávám běžet a sken sdílenek nahrazuji skenem leteckého pásma. PMR mlčí. Občas se ozve komunikace letadel s Ruzyní. Byl to pěkný rychlý portejblík, kdy jsem chytil poslední zbytky dnešního slunce a udělal jedno příjemné spojení. Krkonoše a Brdy mi zůstaly zapovězeny.

Tak zase někdy příště na slyšenou na vlnách PMR se těší

Tomáš Vlašim

 898 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x