První terénní test 16 kanálové vysílačky Motorola T82

V sobotu 7.10.2017 jsem měl jen chvilku na to vyběhnout na kopec a vyzkoušet novou Motrotolu T82 Extreme. Mikeš Jihlava a Pepa Světlá nad Sázavou byli QRV a umožnili provést první test této nové šestnáctikanálové vysílačky.

 

Motorola T82

Motorola T82 se vyloupla jako první vysílačka svého druhu. Je to čistá PMR vysílačka pro všech 16 kanálů povolených novým všeobecným oprávněním (VO). Splňuje i všecny další požadavky VO jako je integrovaná anténa a maximální výkon 500mW. Vše potvrzuje i prohlášení o shodě.

Jakmile se objevila v nabídce čřeských prodejců, neváhal jsem a zakoupil pár těchto vysílaček v provedení Extreme pro testování. Zvoli jsem sadu dvou kusů s bondovkami. Sada je dodávána v pěkném kufříku a její součástí kromě bondovek jsou i accupacky, klipy a popruhy. Vybalení vysílačky si můžete zhlédnout na YouTube:

Jak jsme testovali

Nic nebylo domluvené. Původně to vypadalo, že se na kopec vůbec nedostanu. Nakonec jsem vyjel na nedalekou krtinu zvanou Bučina vysokou jen 519 m n. m. v lokátoru JN79LQ.  Vyrazil jsem k vrcholu a pustil do skenu starou osvědčenou Motorku T6 (s trubkou) a zároveň T82. Netrvalo dlouho a na obou se začaly ozývat signály. Po chvíli lovení se podařilo navázat spojení s Pepou Světlá nad Sázavou /p Vizáb na vzdálenost cca 40km. Po chvíli už brejkoval Mikeš Jihlava /p rozhledna Pípalka na Křemešníku v lokátoru JN79PJ ze vzdálenosti opět cca 40km. V rámci tesu jsme vyzkoušeliněkoli vysílaček. U mě to byla Motoroly T6 s trubkou a T82, u Pepy Světlá  Motorola T81 Hunter a Cobra MT645VP a u Mikeše Jihlava Sencor SMR 6900 s trubkou.

Kromě slepého testu s Pepou, kdy jsme získával jeho reporty aniž bych mu řekl na kterou Motorku zrovna jedu jsem dostával reporty i od Mikeše. Překvapením bylo, že se příliš neshodovali. Jak se věci mají se ukázalo až později. Mikeš totiž točil spojení na kameru tak jako já a to bylo super, protože jsem nakonec mohl sestříhat video, které obsahuje nejen naše reporty, ale i záznam podstatné části spojení ze dvou QTH. Nakonec se na to můžete podívat sami v tomto videu:

Protože celý test byl nepřipravený, má jistě svoje mouchy, přesto se zdá, že T82 je celkemcitlivá a s trubkou má ambici stát se skvělámšestnáctikanálovým PMR skenerem pro naše portejblové toulky. Obecně jsme zase potvrdili, že na trubce záleží.  Další testy budou brzy následovat.

Pro úplnost přidávám odkazy na deník a výškopisy.

 

Bučina – Vizáb 43km

 

Bučina – Křemešník 40km

 

Křemešník – Vizáb 38km

 

 

 

 

 9,306 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Hlávka
6 let před

Tak to je parádní test co se týče půlvlnného dipólu. To je neuvěřitelné co udělá kousek trubky. Těším se na další testy Motoroly T82. Díky chlapi za skvělý zážitek 🙂

Vojta Ostrava
Vojta Ostrava
5 let před

Pořídil jsem si taky T82 jako orvní vysílačku, nějaká rada jak nejlíp vyrobit trubku? Díky

Martin 79
Martin 79
4 let před

Někteří lidé se budou i do krve hádat, že trubka na anténě je nesmysl…

Rosťa
Rosťa
5 let před

Chci se zeptat jde pouzit jakykoliv material na vyrobu treba měděná trubka?

Přema
Přema
5 let před

Zdravíčko! Právě jsem koupil T82 a standardně je na ní povoleno jen 8 kanálů. Jak povolím těch dalších 8? Díky!

Dawe6maty
Dawe6maty
3 let před

Nad koupí těchto vysílaček hodně přemýšlím, teď používám vysílačky Sencor SMR 112, a s ní jsem dosáhl spojení na vzdálenost 72Km radiem 4.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x