Podzimní Ještěd 1 – Jedeme na sever

V sobotu ráno jsem netušil, že na konci víkendu budu muset říct: „Nejlešpší věci nejde naplánovat, ty se musí prožít.“ A my tentokrát neplánovali. Moje XYL prostě vzala telefon a nakonec se jí podařilo vyjednat na poslední chvíli ubytování na Ještědce ze soboty na neděli. Předpověď počasí byla příznivá, a tak jsme v sobotním dopoledni sedli do auta s pár nejnutnějšími věcmi (jako jsou třeby baterky a vysílačky) a vyrazili na sever. Říkal jsem si, že se projdeme podzimní ještědskou přírodou, vysílačku nechám kloktat ve skenu a třebas udělám i pár spojení, když bude někdo dávat výzvy. Nakonec mělo být všechno jinak.

Na sever ve skenu (a pár slov o BF-888)

Hned po nastartování auta jsem zapnul i vysílačku Baofeng BF-888, kterou používám v autě místo skeneru. Vysílačka má 16 pamětí. Mám na ní naprogramované PMR kanály 1-9 a UHF sdílené kanály 1-5. Pozice 10 je vyhrazena pro poslech OK0BC. Desítka není zahrnuta do skenu. Důvo je jednoduchý. Pokud běží na OK0BC provoz, trvá často bez pauzy i několik desítek minut a v té chvíli přestává mít skenování smysl, protože zůstává viset právě a jenom tam. Pořád. Takže pokud chci poslouchat převaděč, zapnu si ručně desítku. Neskenuju, poslouchám. Pozice 16 je pozice, která spouští skenování Je možné ji také naprogramovat. Já na ní nemám naprogramováno nic. Prostě ji beru jen jako pozic pro spuštění skenování. V minulosti jsem tam měl poslech dalšího převaděče, ale to se neosvědčilo ze stejných důvodů, které jsem před chvíli popsal. Pozici 16 totiž technicky nejde vyřadit ze skenu. Pokud jí dáte příznak „neskenovat“, a to v PC jde, tak ji stejně posloucháte přepnutím na její pozici. Tedy přepnutím na 16 spusíte sken, ale zároveň posloucháte frekvenci, která je na 16 naprogramovaná. A to není žádná výhra.

Takže vyjíždíme z domácího QTH. Míříme na sever. Za chvíli jsme na D1. Skener mlčí. Mlčí i Motorola T82. Teprve když se přiblížíme z jihovýchodu k Praze, začnou se ve skenu ozývat srozumitelné hlasy. Žádný z nich však nepatří portejblistům, a tak se posunujeme v koloně dál bez spojení. Průjezd Prahou je nakonec rychlejší, než jsme čekali. Na výjezdu z Prahy na sever někde na 16. kilometru ndálnice se ozývá Jerry Nové Město z Jizerských hor. Brejkuji a dělám krátké ale kompletní spojení.

Na sever, na Liberec
Na sever – Na Liberec – Vlajka a Motorola

Liberec se blíží

Jak míjíme Mladou Boleslav, skener občas zachrchlá. Občas se v něm ozve srozumitelný hlas Jerryho. Při našem průjezdu okolo Drábských Světniček dělá Jerry 190km dlouhé spojení s Romanem Frantovky. Na čelním skle jede Samsung živé vysílání do FB a Motorka T82 Extreme přednáší Jerryho část QSO.

 

Jedeme dál. Je potřeba to neprotáhnout na Jablonec. Dlouhá levá zatáčka do stoupání. Ano, pokračujeme na Liberec. Ten nás za chvíli vítá. Znovu se ozývá Jerry, a tak se neudržím, beru do ruky Motorolu T82 připravenou k použití na parapetu předního okna a brejkuji. Za chvíli už děláme další spojení.

Na sever = Na Ještěd

Po opětovném položení Motorky do vodorovné polohy pokračuje vysílačka ve vzorném přednesu Jerryho hlasu, přestože je v horizontále. Projíždíme Libercem a začínáme stoupat směrem k Ještědu. Na úbočí Ještědu se znovu ozývá Jerry. Po informacích Pavla Praha, které věští na neděli skvělé tropo podmínky, přichází i on s předpovědí skvělých podmínek na druhý víkendový den. To ještě netuším, co mě tu neděli čeká.

Jak můžete vidět na posledním videu, při poslechu Jerryho relace se blížíme kolem dolní stanice lanovky na Ještěd. Zbývá ještě dojet na Výpřež, pak doleva a kolem Vířivých kamenů na ještědku. A pak začne to správné PMR rodeo. Ale o tom až v následujícím článku.

73! Tomáš Vlašim

Přečtěte si také druhý díl tohoto ještědského seriálu.

 657 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jerry Nové Město
6 let před

Na konci roku to člověka nutí bilancovat …. a při chvilce klidu jsem zavítal na tento skvělý web a díky Tobě Tomáši se lépe vzpomíná, všechny mé nejlepší portejbly roku 2017 jsi shodou okolností nějakým způsobem zaznamenal do svých videí. Např. březnové video se spojením přes celé Jizerky protlačené ode mně z polské Wysoké Stroži do Česka …. to byly silné zážitky ( https://www.youtu.be/ohXXvTp-uIU ) … nebo zde zmíněná sobota 14.10. 2017 kdy se na pásmu zcela spontánně sešel rekordní počet lidí v éteru a to se nekonala zároveň žádná soutěž… Zmíněný víkend zakončilo úžasné tropo, které jsi ty výborně… Číst vice »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x