PMR DX rekord

30.12.2016 jsem byl svědkem Česko-Slovenského PMR DX rekordu. Portejbl začal nesmělou aktivací středočeské krtiny zvané Bučina, pokračoval velmi potěšujícím více než 160 km dlouhým spojením na Klínovec a skončil šokujícím zážitkem z jiné středočeské krtiny zvané Horka. Tím šokem bylo DX spojení mezi Krušnými horami a Malou Fatrou. Kromě něj jsem pak poslouchal i některá DX spojení Jerryho Nové Město z jizerského Brda směrem na Moravu a Slovensko. Jerryho vyprávění čtěte v článku na cbpmr.cz.

snimek-3-06-01-2017-23-27

Z toho Česko – Slovenského DX mám ještě teď husí kůži. Ovšem já jen stál uprostřed Čech a poslouchal. My teď ale máme možnost poslechnout si, jak to všechno bylo, od jednoho z aktérů tohoto DX. Byl tak laskav a napsal pro nás krátký článek.

Zdeňku Javorná, máš slovo.

Zdeněk Javorná a jeho DX

Je večer 29/12 2016 a já sleduji DX nástěnku. Na pátek bylo hlášeno celkem hojné množství portejblů. Přemýšlel jsem tedy, že bych i já mohl tento seznam rozšířit.

Předpověď počasí na příští den byla velice lákavá a já se tedy vypravil na Klínovec. Pomalu každý den na něm spočine mé oko, tak proč tedy neodhalit tajemství, která skrývá. Ještě nikdy jsem nezakusil vysílání mimo domovský lokátor, proto bylo nutné se dobře připravit. Přes techniku po osobní pohodlí na vrcholu.

Klínovec vysílač - foto Zdeněk Javorná
Klínovec vysílač – foto Zdeněk Javorná

Zamýšlel jsem, že zaparkuji na parkovišti pod Klínovcem. A na vrchol dojdu po svých. Bohužel můj zdánlivě dokonalý plán jsem musel přehodnotit. Parkoviště bylo plné. Po dlouhém hledání jsem místo našel a konečně zaparkoval. Pobral jsem své věci a vydal se na vrchol.

Motorola Talker T81 Hunter (foto Zdeněk Javorná)
Motorola Talker T81 Hunter – foto Zdeněk Javorná

Těsně před vrcholem slyším volání Jerryho na portejblu Brdo. Navážeme spojení a po chvilce opět pokračuji. Konečně na vrcholu. Jako první zavítám na místní rozhlednu. Po už tak namáhavém výstupu na vrchol mě ještě čekají schody. Krajina v tuto dobu byla opravdu majestátní! Vytahuji z batohu PoMeRanč, ale nedávám tomu příliš velké naděje, protože ve stejné úrovni se nacházejí vysílače. Obavy se vyplnily.

Výhled z Klínovce - foto Zdeněk Javorná
Výhled z Klínovce – foto Zdeněk Javorná

Sejdu tedy schody a hledám lepší QTH. Spojení pomalu, ale jistě přibývají. Zhruba ve 13:14 zaslechnu slovenský hlas. …___Dubnica…__Kleť…. Zprvu jsem byl velice překvapen. Když jsem uslyšel Dubnica, hned jsem si vybavil Mailo Dubnica (Juraj Kováč – OM4AJK).  Přijímaný signál byl velice slabý. Místy r3 zbytek relace smazán. Bylo nutné vyhledat tu správnou polohu, což se nakonec podařilo. Výzvy bylo nutné neustále opakovat. Tímto děkuji Tomášovi Vlašim, který mě při spojení doprovázel. Zprvu jsem si opravdu myslel, že se jedná o Mailo Dubnica, ale volačka byla později zachycena bez smazání. Jednalo se o Orla Nová Dubnica na portejblu Malá Fatra, Kľak JN98HX. Což byl opravdu velký rozdíl místo myšleného Kleť JN78DU. Vyměnili jsme si pozdrav a spojení bylo u konce. Poté jsem opět navázal spojení s Tomášem Vlašim. Když jsem uslyšel, jak Tomáš zmiňuje Československý PMR rekord nevěřil jsem svým uším…

Zdeněk Javorná 73!

Konec rekordního portejblu na Neklidu - foto Zdeněk Javorná
Konec rekordního portejblu na Neklidu – foto Zdeněk Javorná
PMR DX 438km na mapě na www.cbpmr.cz
PMR DX 438km na mapě na www.cbpmr.cz

Záznam z tohoto spojení je tu…

Děkuji Zdeňkovi za osobní svěděctví a přiznávám se, že při čtení mi znovu naskočila husí kůže. Brrr, to byla nádhera. Když se budete dívat na Zdeňkův deník, všimněte si nejen DX, ale i toho, že průměrná délka spojení je 177,7km. No není to na PMR paráda?

Na portejblu jsem pořídil téměř dvě hodiny videa, takže od Nového roku jsem průběžně stříhal, stříhal, stříhal… Na Tři krále se to už už chýlilo ke konci. A dnes 7.1.2017 je to konečně hotové. Začátek DX rekordu je v čase 5:55. Přeji příjemný poslech.

Přečtěte si také: Vzpomínka na Šumavu (PMR DX)

 1,730 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Praha
Pavel Praha
7 let před

Zdeňku Javorná, blahořeji k rekordu a díky za pěknou reportáž. Tomáši, video je pěkný. Sestříhat ho, to bude asi časově náročná záležitost, že? Je prima, že ses toho ujal, rekord tak nezapadne.

Zdeněk Javorná
Zdeněk Javorná
7 let před
Reply to  Pavel Praha

Pavle Praha upřímně děkuji. Jsem velice rád, že se ti článek líbil. Je to přesně jak říkáš. Rekord o kterém se neví není rekord.

Jerry Nové Město
7 let před

…výborná práce …. ty tvoje videjka, chlape jseš v tomto jednička ;-). Díky Tome.
a klukům ještě jednou gratulace……. 73! Jerry

Orol Nová Dubnica
Orol Nová Dubnica
7 let před

Ahoj Tomáši Vlašim. Ďakujem Ti za perfektné zdokumentovanie spojení medzi Zdeňkom Javorná , Jerrym Nové Město a mnou. Je to nádherný zážitok. Priamo na kóte som mal veľké rušenie a mal som problém nadviazať aj krátke spojenie. Rušenie pravdepodobne pochádzalo z vysielačov na Krížave v Martinských Holiach (Malá Fatra). Mňa bolo počuť, ale ja som protistanice nepočul. Bola tam zima a zvyšok partie bol už 20 minút na zostupe, takže som sa rýchlo vybral na cestu späť. Po cca 400 metroch (100 výškových metrov) som započul české stanice. Myslel som, že sú to stanice z Moravy, dokonca, keď som počul… Číst vice »

Jerry Nové Město
7 let před

… nejkrásnější na tom všem bylo, že to přišlo naozaj nečekaně! Nikdo u nás netušil že budeš někde na MaléFatře ………… bez jakéhokoliv plánu dopředu, žádné velké očekávání a pak najednou taková bomba…. o to víc to umocnilo ty zážitky. Díky za ně a těším se někdy na další kontakt – ať už bude na stovky km, nebo osobní ;-).

Martin Teplice
Martin Teplice
7 let před

Pripajam sa aj takouto formou ku gratulantom, Orol gratulujem Ti a prajem aby Ti to aj naďalej tak pekne chodilo. Martin Teplice.

Petr K.
Petr K.
7 let před

Ahoj Tomasi,
proc jsi nepockal na spojeni s Orlem? Od 8:30min to u tebe stridave bylo citelne… To bys dal! 🙂 a Jerry taky… Orel mu odpovidal, nevim jestli to nakonec dopadlo, ale oba jste meli blizko ke QSO! Gratuluji vsem. P.

Simon
7 let před

Ahoj Tomážem

Hesky Novy Rok. Perfectni Kontakt

Simon007

Mailo Dubnica
Mailo Dubnica
7 let před

Gratulujem, kolega 😉 Určite to bola radosť počúvať, snáď nabudúce to budem za micom skutočne ja, ovšem, ak ma Orol pustí na kóte na pásmo PMR :-)))

12
0
Would love your thoughts, please comment.x