Výsledky soutěže PMR 2018

Ročník PMR 2019 už začal, a tak je potřeba vyhodnotit ten loňský. Je to fofr. Jednatřicátého prosince skončí jeden ročník a jen dopijete půlnoční šampáňo, už běží ročník nový. A já vám dlužím hned od Nového roku odpověď na otázku, jaké byly výsledky soutěže PMR 2018. Tak se na to pojďme podívat.

Předehra pro ty, kdo nejsou na FaceBooku

Jasně, tahle soutěž běží na FaceBooku, ale vlastně to nebyl původní záměr, a tak se rádi podělíme i s těmi, kdo průběh soutěže na FB nevidí. Původní záměr byl ukázat těm, kdo o PMR moc nevědí nebo s ním začínají, jaký je to skvělý koníček. Ukázat – to znamená vystavit fotografie a videa a něco k tomu napsat. FaceBook se nakonec ukázal jako dobrý prostředek k realizaci téhle myšlenky. Proto soutěž běží v rámci projektu PMR v Čechách právě tam. Samozřejmě to má ten zádrhel, že kdo není na fejsbůku, tak se ho to (zatím) moc netýká. Přesto už je ve skupině, kde se to celé odehrává, přes 400 lidí. A ta skupina je veřejná. To znamená, že do ní může nahlédnout kterýkoli uživatel FaceBooku. Pokud máte účet, zkuste se na to podívat. Pokud nemáte účet, čtěte tohle hodnocení.

FB skupina PMR v Čechách
FB skupina PMR v Čechách

Pro začátek jen připomenu, že tahle soutěž není jako jiné soutěže s vysílačkami jenom o počtech spojení nebo kilometrech. Zapojuje i ty, kdo nevysílají. Soutěžící vystaví svůj soutěžní příspěvek a dostane body za počet uskutečněných spojení. Povinnou součástí příspěvku je aspoň jedna fotografie s vysílačkou pro pásmo PMR. Když se příspěvek (to znamená fotka nebo fotky případně videa a v ideálním případě i povídání o portejblu)  jakémukoli uživateli Facebooku líbí, může to ocenit svým „lajkem“. A právě lajky tvoří druhou část bodování. Takže všichni, kdo v téhle soutěži soutěží, stávají se zároveň propagátory našeho hobby. Čím lepší příspěvek, čím hezčí příspěvek, tím víc lajků a tím větší šance na body a na vítězství. Že to funguje, o tom se zmíním dál.

Výsledky nevyhlášené kategorie – pořadí příspěvků

Pojďme se tedy podívat na ty příspěvky. Co všechno člověka napdne, když se podívá na výsledky celého ročníku soutěže. Je toho dost. Nejdřív, stejně jako loni, mě zajímal nejlepší příspěvek. Kategorie soutěže o nejlepší příspěvek sice nebyla (stejně jako minule) vyhlášena, ale určitě je zajímavé na to juknout.

Co to je nejlepší příspěvek? No, zjednodušil jsem to – ten, který je nejlépe obodovaný. A to je příspěvek, který dosáhl jako jediný na 90 bodů. V tomto případě se na tom podílel především vysoký počet spojení (67). Jedná se totiž o příspěvek Apache Znojmo, který vznikl při nočním DX-ingu, a tak je jeho základem velmi pěkný deník nejen se spoustou spojení, ale i s celkovým počtem kilometrů přesahujícím 5000.  Co se týká fotografií a videa z jeho příspěvku, připojuji aspoň tuto ochutnávku.

Nejlepší příspěvek PMR 2018
Nejlepší příspěvek PMR 2018

Znalci již tuší, kde tento soutěžní příspěvek vznikl. Bylo to na Macháči, Velké Javorině a Jelenci. Sám autor příspěvku o tomto portejblu řekl:

„Původní plán byl vysílat z Velké Javoriny, ale po příjezdu jsem po pár spojeních zjistil, že kóta je strašně moc zarušená a stanice zahlcená. Kluci mi poradili, ať to zkusím z vedlejšího kopce Jelenec 925m. Až do cca 13:30 byla na vrcholu mlha, takže jsem vůbec netušil jaký je odsud výhled, ani jak je to tu pěkné. Přešel jsem tedy lesem 2,5 km a zjistil, že na vrcholu Jelence je železná konstrukce, na kterou se mi úlpně neche bez zajištění lézt. Byla mokrá od deště a rezavá. A s batohem na zádech by se mi nepodařilo prolézt průlezem. Nevadí, udělal jsem od paty konstrukce pár spojení a mazal zpět k autu. Dostal jsem totiž pozvání od Expedice Echo, abych přijel za nimi na Machnáč. To se nedalo odmítnout. “

Co se týká pořadí jednotlivých příspěvků, musím prozradit i to, že Apache Znojmo je nejen autorem prvního příspěvku v pořadí, ale hned prvních čtyř příspěvků. Pátý příspěvek je Jardy Velké poříčí stejně jako ten devátý v pořadí. Šestou příčku obsadil příspěvek Martina Kbely a sedmou příspěvek Jakuba Řevnice. K dokompletování TOP 10 chybí ještě osmý a desátý příspěvek. Oba jsou od Apache znojmo, který tak v nejlepší desítce figuruje celkem se šesti příspěvky. To už dává tušit, že i v celkovém pořadí soutěžících nebyl na tom špatně. Ale o tom až dál. Tady jen tak na ukázku přidávám pořadí soutěžících v měsíci listopadu.

Není k dispozici žádný popis fotky.

Vyhlášení výsledků soutěže

A tak už pojďme k samotné soutěži. V ní šlo o získání maximálního počtu bodů za všechny soutěžní příspěvky za kalendářní rok 2018. U každého zveřejněného příspěvku dostal soutěžící jeden bod za každé spojení a jeden bod za každý lajk. Do soutěže v roce 2018 přispělo celkem 15 soutěžících.

I s jedním soutěžním příspěvkem má cenu soutěžit

Dík za účast v soutěži, kde se nejen soutěží, ale také představuje a propaguje PMR, patří naprosto všem, kdo se do ní zapojili, zapojují a zapojovat budou. V roce 2018 se do nejlepší desítky nevešlo 5 účastníků. Ti na konci pelotonu dokázali, že i s jediným příspěvkem má cenu se zapojit do Přehlídky Malých Radiostanic. Nejmladšímu z nich, patnáctému v pořadí, Dádovi Jihlava bylo 7 let. V jeho příspěvku bylo sice jediné spojení, ale dostal 17 lajků, a tak celkem 18 bodů. Na čtrnáctém místě se s třatřiceti body umístila dvojice Sasan Horní Stakory & Lenka Kosmonosy. Spojení a lajky byly u nich skoro půl na půl a základem jejich soutěžního příspěvku bylo dobytí kóty Ralsko.

Do TOP 10 se nevešli ještě…

Kromě těch, kdo poslali jeden příspěvek, se do TOP 10 nevešli ještě tři další. I jim patří dík za příspěvky a samozřejmě (jako všem ostatním) pozvání do dalšího ročníku soutěže. Kdo to byl? Třináctka připadla Tomášovi Pleše. Do soutěže přidal dva příspěvky, za které celkem obdržel 34 bodů především díky lajkování těch, kdo si příspěvky prohlédli, protože jeho příspěvky měly 1 respektive 2 spojení. A o tom to v téhle soutěži také je. No není tohle skvělá PMR nálada v mlze? Autorem je právě Tomáš Pleše.

Na obrázku může být: sníh, venku a příroda
Kouzelná Motorola T80 v podání Tomáše Pleše

Dvanácté místo obsadil se třemi příspěvky Víťa Valke. Tyto příspěvky mu do soutěže přinesly 49 bodů. Jeden z jeho portejblů proběhl na Klíči, ze kterého je evidentně skvělý výhled do kraje.

Na obrázku může být: obloha, hora, rostlina, mrak, strom, venku a příroda
Výhled z Klíče od Víti Valke

Se třemi příspěvky a pětapadesáti body se neprobojoval do první desítky George Opatovice. Jeho příspěvky vsadily na počet spojení a zafungovalo to. Na jeho výsledku podílelo i krásných 34 lajků.

TOP 10

Do TOP 10 měli v roce 2018 šanci se propracovat jen ti, kdo dosáhli minimálně trojciferného výsledku. Ačkoli byla tu jedna výjimka. Tou výjimkou byl Apache Znojmo. Ale o tom až později.

Pojďme se podívat na těch deset, kteří v roce 2018 vydolovali ze soutěže Přehlídka Malých Radiostanic víc než stovku bodů a svými příspěvky na Facebooku společně naservírovali hlavní dávku fotek, videí a povídání z PMR portejblů.

Druhá pětka

Druhá pětka má společné to, že dosáhli více než stovky bodů, ale ne více než dvoustovky. Místo desáté mezi nimi obsadil Milan Bělá se 120 body za 5 příspěvků, a to těsně o jediný bod za devátým Martinem Kbely, který měl za své tři příspěvky bodů 121.

Milan to letos rozjel do nového ročníku už 2.1., takže předpokládám, že letos míří ještě výš než loni.  Zatím je třetí. Milanův nejlépe bodovaný příspěvek pro PMR 2018 vznikl při akci PMR Vandr a jeho součástí je i tahle fotka.

Na obrázku může být: 2 lidé, smějící se lidé, stojící lidé, venku a příroda

Martin dostal nějvíce bodů za příspěvek z Ještědu, což v jeho případě je přímo příslovečné. Tento příspěvek se umístil v TOP 10 pořadí příspěvků se stejným počtem bodů jako příspěvek Jakuba Řevnice, a to 56 bodů. Bez fotky Martina Kbely na Ještědu se toto hodnocení prostě neobejde.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, bradka, obloha, čepice, záběr zblízka a venku
Martin Kbely a jeho Ještěd

První dámou soutěže PMR 2018 se stala se 128 body za svých 5 příspěvků Eva Rokycany. Největší bodovou nálož jí přineslo hned její druhé vysílání (první s fotkou, jak sama napsala). Ta fotka vypadá takhle:

Na obrázku může být: 1 osoba, stojí, obloha, venku a příroda
Eva Rokycany /p Krušná hora

Sedmička v PMR 2018 patří Mikešovi Jihlava, který za 9 příspěvků získal 161 bodů. Mezi jeho nejúspěšnější příspěvky patří ten z okolí Větrného Jeníkova.

U Větrného Jeníkova
U Větrného Jeníkova

Nejvýše umístěným „stovkařem“ byl Petr Vratimov Zadky. Mezi jeho 9 příspěvky, za které obdržel celkem 176 bodů, vyniká ten z nočního DX-ingu, na který se vydal společně s Radkem Hrabůvka. Sám o tom píše: „Z Ráztoky jsme vyrazili pěšky po Knížecí na Pustevny, Radhošť, Radegast, Skalka, Tančnice, Zmrzlý vrch, Nořičí hora a zpět na Ráztoku, kde jsme po více než 25km došli ve 4:40. Počasí bylo snesitelné, bez deště a větru. Zároveň mé zatím nejdelší spojení – Expedice Fogl /p Mařenka – 184 km.“

Na obrázku může být: obloha, dům a venku
Pustevny

Bylo nás pět aneb Přes dvě stovky a výš

Ano, na páté a lepší místo bylo potřeba více než 200 bodů. Tím, kdo jich dosáhl, ale přes tři stovky se jen o málo nedostal, byl Rado – Dúbravka se svými 288 body. Ty dostal za 17 příspěvků rozložených od února až do prosince. Naprosto se z nich vymyká s 44 body ten ze dne konání PMR štafety. Nejen že obsahuje nejvíc spojení (30), ale i pěkných 14 lajků, což ovšem není u Rada zdaleka nejvíc. Z jeho fotografií jsem vybral jednu z jeho nejlepšího příspěvku.

Na obrázku může být: obloha, tráva, venku a příroda
Rado – Dúbravka a PMR štafeta

Více než tři stovky bodů byly potřeba k tomu, aby se soutěžící dostal těsně pod stupně vítězů. Tímto soutěžícím byl Jakub Řevnice s 10 příspěvky, za které si připsal 310 bodů. Nejvíc (56) bodů dostal hned jeho první příspěvek, který se se stejným počtem bodů jako příspěvek Martina Kbely umístil také v TOP 10 nejlepších příspěvků. Není divu, stačí tato ochutnávka.

Šestapadesátibodový příspěvek Jakuba Řevnice
Šestapadesátibodový příspěvek Jakuba Řevnice

Na bednu vystoupili…

A jsme u první trojky. Pro vstup na bednu nestačilo 300, ba ani 400, 500 nebo 600 bodů. Na bronz bylo nutné nasbírat celých 709 bodů. Jarda Velké Poříčí to dokázal, přestože jeho první příspěvek z pětadvaceti přistál v soutěži až 1. července, takže tento vítěz ročníku 2017 dal svým soupeřům půl roku náskok.

První příspěvek Jardy v PMR2018
První příspěvek Jardy v PMR2018

Jeho nejvíce bodovaným příspěvkem byl příspěvek z Pikadora, který se umístil mezi příspěvky na pátém místě. Jarda se ovšem v Pikadoru umístil na mistě třetím stejně jako v Přehlídce Malých Radiostanic 2018. Gratuluji k bronzu.

Na obrázku může být: 1 osoba, směje se, stojí, strom, obloha, boty, venku a příroda
Pikador 2018 bronzového Jardy Velké Poříčí

Stříbro patří Karlovi Mariánky s maratonským počtem 42 příspěvků. Ani Karel v tom nejel hned od začátku a stejně jako Jarda zapsal svůj první příspěvek až v červenci.

První příspěvek Karla Mariánky v PMR 2018
První příspěvek Karla Mariánky v PMR 2018

Od července do toho Karel bušil ve velkém stylu, a tak se mu podařilo doáhnout již zmiňovaných 42 soutěžních příspěvků, což je průměr skoro dva příspěvky týdně, a s nimi i krásných 819 bodů. Karlovým nejlépe hodnoceným příspěvkem, který se mezi příspěvky umístil na patnáctém místě, byl ten z Pikadora. Gratuluji ke stříbru a vybírám forografii z jeho nejlépe hodnoceného příspěvku.

Na obrázku může být: 1 osoba, venku
Stříbrný Karel Mariánky při Pikadoru 2018

A je tu ten, který nepotřeboval na své první místo trojciferný součet bodů, Apache Znojmo. On si totiž vítězství připisuje za neuvěřitelných čtyřciferných 1560 bodů! K dosažení tohoto čísla zaslal do soutěže 49 soutěžních příspěvků. Hned 4 z nich obsadily nelvyšší pozice v pořadí příspěvků. Ochutnávku nejlépe bodovaného jsem už představil v úvodu tohoto článku. Další příspěvek v pořadí vypadá takto.

Apache Znojmo /p Radhošť
Apache Znojmo /p Radhošť

Fotografie tohoto fandy horských (elektro)bicyklů často zdobí také facebookovou skupinu PMR v Čechách díky tomu, že je často používám jako titulní fotografii skupiny.  Tahle tam ovšem nikdy nebyla.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, stojící lidé, venku a příroda
Elektromountinbiker Apache Znojmo

Jeho výkon byl natolik fenomenální, že by mu bývaly na první místo stačily jen samotné lajky u jeho příspěvků (bez spojení). Pokud by tato soutěž byla jen o spojeních, zvítězil by ovšem také. Tento borec, který už pořádá i vlastní soutěž PMR-DX, si po právu zaslouží svoje zlato a s ním i pohár vítěze.

Na obrázku může být: jeden člověk nebo víc lidí, venku a příroda
Apache Znojmo a jeho nádobíčko

PMR 2019

Jak o tom svědčí poslední fotografie, péemerkaři často nezůstávají jen u PMR. V nádobíčku Apache Znojmo snadno objevíte CB radiostanici a za ním nelze přehlédnout stožár, na kterém lze tušit příslušnou anténu.  I Jarda Velké Poříčí vyplaval z PMR vod do oceánu HAM bandů a stal se z něj nedávno OK1JHR. Přesto doufám, že se nejen s nimi, ale i s dalšími soutěžícími budeme slýchat na pásmu PMR i v roce 2019.

Gratuluji vítězům, děkuji všem soutěžícím a těším se na všechny příspěvky do soutěže Přehlídka Malých Radiostanic 2019.

Výsledky PMR 2018
Výsledky soutěžících PMR 2018

 

 514 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x