Poslech PMR štafety 2018 na rozhledně Špulka

2.6.2018 se v 19 hodin rozběhla PMR štafeta 2018. Tentokrát jsem se nemohl zúčastnit, ale nakonec se mi poštěstilo, že jsem mohl být alespoň poluchačem na rozhledně Špulka.

Příprava – ještě nejsem na rozhledně

Několik hodin před startem jsem vyrazil na QTH Ke Skalkovu. Chtěl jsem zjistit, kolik stanic už je v éteru a stálo to za to.

Deník spojení z QTH Ke Skalkovu před PMR štafetou 2018
Deník spojení z QTH Ke Skalkovu před PMR štafetou 2018

Testoval jsem živé vysílání na YouTube. Kvalita sice nic moc, místy fragmentovaný obraz a hlavně synchronizace obrazu a zvuku rozjetá (to se mi při živmvysílání na FaceBooku nikdy nestalo), ale PMR je především o poslouchání, takže si dovolím vložit link i na záznam tohoto zkušebního vysílání. Záměrně míří tento link někam doprostřed záznamu, kde uslyšíte Pavla Praha při aktivaci kopce cestou na cílové QTH pro štafetu (19km) a Jerryho Nové Město z Jizerských hor (131km DX). Po tomto zkušebním vysílání jsem se vrátil na domácí QTH, abych kolem 18. hodiny sedl do auta a vyrazil na poslech štafety na rozhledně Špulka.

Poslech na rozhledně Špulka

Na místo jsem dorazil pár minut před zahájením štafety. Ještě před tím jsem udělal pár spojení z vedlejšího lokátoru od parkoviště A u obce Lbosín, odkud obvykle jdu na rozhlednu. A jedno spojení ještě z úbočí Březáku pod rozhlednou.

Deník spojení od Lbosína a Špulky před PMR štafetou 2018
Deník spojení od Lbosína a Špulky před PMR štafetou 2018

Na vrcholu rozhledny jsem zapnul živé vysílání do FaceBookové skupiny PMR v Čechách, které začalo tři minuty před startem štafety a bude zřejmě i součástí sestřihu, který chystá pořadatel štafety Apache Znojmo. Prvních více než dvacet minut bylo v šumu ve znamení čekání na první slyšitelnou předávku. Zrovna ta se na několik minut zadrhla, protože zřejmě nebylo jasné, jestli proběhla, ale díky kontrolním stanicím a duchapřítomnosti zúčastněných nakonec proběhla. Pak už to jelo jako na drátkách.

Některé předávky byly slyšet opravdu luxusně, některé hůř, ale to tak prostě je. Kontrolky vzorně pracovaly, kdykoli se objevil problém a i ostatní účastníci dělali, co mohli, aby pomohli s předávkou, když se objevily potíže. Případné „narušitele“ uklízely kontrolní stanice ze sedmého kanálu, aby štafeta mohla běžet. Přesto se samozřejmě po celé trase našlo nějaké to rušení, jak je to na pásmu PMR běžné. Ne každý má pro takovéhle akce na pásmu porozumění, ale to už prostě patří k věci. Nač se s tím trápit. PMR jede dál.

Bylo úžasné, jak jsem mohl poslouchat stanice ze všech možných směrů. Na špulce jsem asi takový PMR šrumec ještě nezažil.  Poslední stanice, kterou jsem slyšel předávat, byla k mému velkému překvapení na Dlouhých stráních v Jeseníkách, a to už je pořádná dálka. Tu více než hodinu, kterou jsem strávil na rozhledně poslechem prvního kola štafety, jsem si parádně užil. Dnes mě trochu mrzí, že jsem nemohl být součástí takové skvělé akce. Nechtěl jsem riskovat, že nebudu včas na své předávce, a to opravdu silně hrozilo. Nakonec jsem musel dolů ještě před tím, než se štafeta vracela, a to bych si jako štafetová stanice nemohl dovolit. Tak nakonec byly věci hezky tak, jak měly být. Díky patří pořadateli, kontrolním stanicím i všem zúčastněným.

Další zdroje informací ke štafetě

Základní informace ke štafetě přímo od pořadatele najdete u Jerryho na webu cbpmr. Pořadatel štafety Apache Znojmo připravuje z příspěvků účastníků i posluchačů materiál, který nám umožní poslechnout si a zřejmě i uvidět štafetu z různých míst a různýma očima i ušima. Už se na to těším. Odkaz se objeví i tady, ale zpracování takové hromady materiálu bude chtít jistě svůj čas.

Pokud máte účet na Facebooku, doporučuji vám prohlédnout si příspěvky ke štafetě ve skupině PMR v Čechách, která je veřejná a pro čtení příspěvků se do ní nemusíte přihlašovat (ale budu rád, když se stanete členy). Pro snadnější nalezení „štafetových příspěvků“ použijte tyto připravené odkazy:
http://1url.cz/@pmrstafeta2018
http://1url.cz/@pmrstafeta2018_2
http://1url.cz/@pmrstafeta2018_3

Také si můžete pustit celý nesestříhaný surový záznam ze Špulky trvající více než hodinu. Doporučuji po úvodním přivítání přeskočit někam kolem 25. minuty, kde už jsou slyšet předávky.

A to je k letošní PMR štafetě ode mě jako posluchače vše.

Na slyšenou na vlnách PMR se těší

Tomáš Vlašim

Tomáš Vlašim poslouchá PMR štafetu na rozhledně Špulka
Tomáš Vlašim poslouchá PMR štafetu na rozhledně Špulka

 385 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x