Pondělní QSO přes hory doly

Pondělní květnové odpoledne přineslo krátkou diskuzi na FB chatu PMR v Čechách. Tomáš Pleše oznámil úterní portejbl na Ještědu a Andrej Vysoké přidal fotku antény, kterou chce otestovat na sdílákách. Na můj dotaz, jestli ji bude testovat už v úterý odpověděl: „Klidně už dneska,“ a bylo to. Dohodli jsme se, že opět zkusíme překonat kopce, které leží na mojí straně směrem Vysoké nad Jizerou, a to na PMR i sdílákách.

Výzva na sedmém PMR kanále

Vzal jsem tedy před sedmou večerní kolo a vyrazil na QTH Dub 444 m n.m. v mém domovském lokátoru JN79KQ. Odsud jsme se o spojení pokoušeli už několikrát a jednou se na PMR podařilo „s odřenejma ušima“. Poté, co jsem přistál na úbočí kopce Jinošov asi 200m od Dubu, spustil jsem živé vysílání na FaceBooku ve skupině PMR v Čechách a po představení použité techniky začal na Motorole TLKR T6 dávat výzvy na 7. PMR kanále. Netrvalo dlouho a zaslechl jsem výzvy Andreje Vysoké. Protože to nebyly odpovědi na moje výzyv, pochopil jsem, že mě nebere. Popocházení po stanovišti nakonec slavilo úspěch a začali jsem se pobírat rádiem 2. Pak z toho byl trojka a úspěšné spojení na PMR. Později jsme ještě spojení uskutečnili na druhém UHF sdíleneém kanále. Pokus o spojení s Richardem Golčův Jeníkov na dvoumetru však nevyšlo. při pohledu na výškopis jsem se ani nedivil.

Pro srovnání kvality spojení PMR a UHF sdíláků se podívejte na záznam. Tentokrát vyšší výkon na sdílákách sehrál velkou roli, protože na PMR jsem Andrejovi dával R2-3, zatímco report na sdíláku byl RS48. Byl to takový pěkný pondělní radio-podvečer. Celý můžete zhlédnout na záznamu živého vysílání zde.

Na slyšenou na vlnách (nejen) PMR se těší

Tomáš Vlašim

 

 604 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x