Jarní Přehlídka Malých Radiostanic 2017 aneb Jak to dopadlo I

Kdo sledoval Jarní Přehlídku Malých Radiostanic, tedy J-PMR 2017, stal se svědkem pokusu o přiblížení našeho koníčku našim internetovým přátelům. Ano, je to tak. Bylo to spojení soutěže PMR s fotografiemi našich „pomerančů“ a našich vysílacích QTH s hlasy našich facebookových přátel.

Jak to šlo

Soutěžící byli samozřejmě základem celé soutěže. Jejich výkony na kopcích (i jinde) položily základ pro bodování. Tam obvykle PMR soutěže končí. Tady nikoli. Soutěžící musel pořídit deník. To je obvyklé, většinou stačí tužka a notýsek. Ten deník ovšem v soutěži začal platit až ve chvíli, kdy soutěžící k němu přidal fotografii. No jo, ale tu bylo nutné pořídit v průběhu portejblu.

Kdo byl na portejblu, ten ví, že to není samozřejmé a lehké. V tom vysílacím aifru najít chvíli a vyfotit radiostanici s hezkým okolím v ideálním případě i se svojí osobou není jen tak. Chce to na chvíli vypnout. Přepojit se do jiného režimu. Kdo to zažil, jistě mi potvrdí, že to není lehké. Ale když už se toho člověk dopustí, je to nakonec dost prima zážitek. Chvíli jen poslouchat cvrkot, nebrejkovat, nedávat výzvy a stát se fotografem vlastního portejblu. Stát se reportérem vlastní jedinečné akce, která se nikdy nebude opakovat je opravdu zvláštní. Vždyť každý portejbl je jiný. Spojení se uskuteční a zbyde po něm pár písmenek a čísel v deníku. A tady k tomu přibyla fotografie.

Tím vše nekončilo. Přepsat deník do počítače, to je ve všech soutěžích v podstatě podmínka nutná. Nechat ho veřejně přístupný už možná tak samozřejmé není, ale ostatní si rádi přečtou váš deník. Věřte tomu. A pokud nevěříte, podívejte se na počty přečtení deníků na Jerryho webu.

Ale pojďme dál. Soutěž J-PMR přidala ještě něco navíc. Ve skupině na FaceBooku soutěžící zveřejnil svoji fotografii se soutěžním odkazem (volačka, odkaz na deník, počet soutěžních spojení). A tady končí práce soutěžícího a začíná kouzlo J-PMR.  Kdo používá facebook, má jistě pár přátel. Možná o PMR ani neměli do této doby tušení. Možná to jsou naopak lidé, které máte ve svých denících jako spojení. Ale tak či tak, na jejich „lajkování“ záležel výsledek soutěžního příspěvku. Počet spojení násobený počtem lajků dal výsledný počet bodů. A tak i deník s malým počtem spojení měl šanci na vysoké bodování díky počtu lajkujících. Pojďme se tedy podívat na konkrétní výsledky.

Jak to dopadlo I

Nejprve si dovolím trochu statistiky. Ale ne, nejprve vám ukážu příspěvek, který získal nejvíce bodů. Soutěž jednotlivých příspěvků jako vedlejší kategorii vyhrál příspěvek Davida Čelákovice. Tady je.

[David Čelákovice][22]http://www.cbpmr.cz/deniky/4186.htm Portejbl Lovoš v sobotu 13.5.2017

Zveřejnil(a) David Henyš dne 13. květen 2017

Proč zvítězil právě tento příspěvek? Všechny soutěžní příspěvky mají totiž něco do sebe. Super fotku stanice, parádní deník, krásné okolí, milý pohled operátora na selfíčku. Podle mého má ovšem právě tento snímek všechno, co má takový příspěvek v soutěži J-PMR mít. Především dostatečný počet spojení, a to 22. To je základ, ale nestačí to. Fotografie. Ta obsahuje všechny tři důležité prvky. Radiostanici, úsměv na tváři (nejen) operátora a krásnou krajinu kolem. Dramatická oblačnost dotváří atmosféru snímku. Když David vložil tenhle příspěvek na FB, není divu, že počet lajků vynesl tento příspěvek na první místo. Mě jako organizátora na tom velmi potěšilo, že v seznamu lajkerů kromě známých péemerkařů vidím i lajkery, kteří zřejmě zatím péemerkaři nejsou. Zatím. Doufám. Zkusíme je brzy pozvat další PMR-FB soutěží. Ale to bych předbíhal.

Teď určitě čekáte výsledky. Rád bych je zveřejnil, ale zatím je nemám zpracované. Přijměte tedy tento první díl jako pozvánku k výsledkům, které budou k dispozici v průběhu víkendu.

Zatím si užívejte začínajícího léta, o víkendu nezapomeňte na „pomeranče“ a těším se naslyš na vlnách 446MHz PMR.

73! Tomáš Vlašim

P.S.: Nezapomeňte, že 3.6. je první sobota v měsíci. Pomozte zaplnit éter nejen na CB. Pozvánka je v článku Každou první sobotu v měsíci, respektive na CBDX. Podobné aktivity tu již byly, takže z archivu cbradio pro zajímavost tuto.

 

 

 

 

 371 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x