Jen si tak trochu zaklíčovat

V sobotu 17.9.2016 ráno v 6 začala pravidelná podzimní CB soutěž PE33. Předpověď počasí byla nevalná, a tak jsem špekuloval, co s tímto dnem. Nakonec jsme se dohodli na osobním setkání s Pavlem Praha s troškou toho PMR a CB klíčování. Sraz byl u rozhledny na Mandavě 480 m n. m. v lokátoru JN79GW.

Rychlý funkční test CB staničky

Když jsme se s Pavlem naposledy potkali (na příjemném zářijovém setkání radioamatérů v Podolí), předal mi Pavel CB staničku DNT Rallye a požádal mě, abych ji vyzkoušel. Doma jsem ji tedy připojil ke své anténě. Napíchnul jsem majk dodaný se staničkou, připojil provizorně na Pb akumulátor 12V… a hele, ono to fungovalo. Test sice proběhl jen mezi obývákem a kuchyní, ale zdálo se, že vše je O.K.

QSO na Mandavě – 120km na Ex. Kleť (Jen si tak trochu zaklíčovat poprvé)

Na Mandavu jsem staničku dovezl i s jednou aktuálně nevyužitou magnetkou na střechu auta, abychom udělali ostrý test sestavy přímo na Pavlově autě. Napájení bylo zatím v původním stavu (tedy stále bez konektoru). Pavel tedy pevně přidržoval konce drátů na kontaktech baterie a já jsem přehazoval kanály. Až tu se na jednom ozvala Expedice Kleť. Hurá. Zaklíčovat a… Brejk! A hele, oni nás slyší. I udělali jsme to jedno 120km dlouhé QSO s Expedicí Kleť a jako ostrý test nás to uspokojilo.

Během testu jsme odhalili ještě nějaké mouchy. Občas přestala odskvelčované stanička šumět, nebo její šum zeslábl. Chvilku jsme s ní „kroutili“, a tak nějak jsme se shodli, že je zřejmě špatný spoj na mikrofonním konektoru. To Pavel jistě odstraní a pak už bude s mobilkou a magnetkou nejen PMR ale i CB QRV aspoň ve verzi /m. Už se těším na první QSO.

Ani pásmo PMR jsme neopominuli (Jen si tak trochu zaklíčovat podruhé)

Ještě před testem jsme s Pavlem nezávisle na sobě dali pár výzev a brejků na PMR. I tam byl provoz. A tak z toho byla spojení nejen do Prahy, ale třeba i na Ještěd a jinam. Ale na pobíhání venku to dlouho nebylo. Přivezl jsem totiž na Mandavu kromě vysílaček od jihovýchodu také déšť, který se mi mezi Vlašimí a Benešovem napíchl na anténu a už se nepustil. Jediná jeho klika byla, že cestou směrem na severozápad stačil přiměřeně zeslábnout. Tak jsem byl nakonec rád, že se z lijavce stal deštíček.

Klídek, pohoda…

No a po testu? Sedli jsme si venku pod střechu před místní restaurací, popíjeli kávu nebo jedli polévku podle chuti a příjemně klábosili až do chvíle, kdy můj tým musel zase uhánět zpátky na Benešov, abychom se stihli zregenerovat v místním plaveckém bazénu.

Tato sobota nebyla tedy pro nás ani soutěžní, ani zas tak moc vysílačková, ale přesto jsme na Mandavě v pohodě zvládli Jen si tak trochu zaklíčovat.

 1,281 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x