Špulka, Špulka, Špulka 533m+30m

To bylo takhle v sobotu 13.8.2016 nad hlavou něco zvláštního v povětří. Tedy aspoň na to upozornil Pavel Praha na vzkazníku Jerryho webu. Prej nějaký věci, co dělaj dukty. Tedy jakési tunely skrz které občas proletí signál mezi dvěma místy, ze kterých se na sbe normálně prostě nedohejkáte, ani kdybyste si strhli hlasivky a všech pět set milliwatt výkonu svojí péemerky. A zároveň začaly naskakovat u Jerryho na DX nástěnce nové portejbly. Hmmmmm…

Jde se na to

Na schodech Špulky
Na schodech Špulky

Tak jsem do tašky naházel nějaké ty vysílačky, baterky. zápisník, tužku, lahev vody… No a vyrazil jsem směrem na Divišov. Před Divišovem je vlevo od silnice vrch Spravedlnost. Že nevíte, proč se tak jmenuje… No jasně, bylo tam městské popraviště. Ale vysílání to vcelku nijak nenarušuje. Takže jsem si řekl, že tam opět udělám zastávku jako téměř vždycky, když jedu na portejbl na Špulku.

Na Spravedlnosti a na parkovišti

Silnice je na úbočí Spravedlnosti úzká a za mnou supěla dvě další auta. Tak jsem udělal úhybný manévr o jednu zatáčku dřív, auťáky profrčely kolem na Divišov a za chvíli už jsem přistával na poli nad Divišovem na úbočí Spravedlnosti, že dám pár výzev. Dobře jsem udělal. Hraboš Barrandov už byl na Bohdance, a tak jsem do deníku zapisoval první QSO a 24km. Z lokátoru JN79KS jsem pak udělal ještě několik spojení cestou na Špulku a zpět. Jen to už nebylo na Spravedlnosti, ale na parkovišti A jižně od Lbosína. Tedy na hlavním parkovišti rozhledny Špulka. Skvělé místo. Zaparkujete, vystoupíte z auta. Dáte výzvu. Uděláte pár spojení, požádáte protistanice, jestli by nepočkaly chvíli, než se přesunete do vedlejšího lokátoru. Popojdete pár desítek metrů do lokátoru JN79JS. Tam to může být trochu horší, ale pravděpodobně uděláte znovu stejná spojení jako z KS. Obě strany jsou spokojené, v denících naskakují spojení na obou stranách a jde se na kopec.

Hurá na rozhlednu

Cesta lokátorem JS navíc trvá větší část trasy na rozhlednu a jdete na kopec. Takže se občas objeví další stanice. Uděláte spojení, vydechnete si, rozhlédnete po kraji…. A pak už jen nahoru. Ale není to tak zlé. Pod rozhlednou si můžete dáchnout. Kdo neřídí, nechá si naročit pivko v bufetu. Klobása také není od věci. Zmrzlina? Proč ne… A pak už zbývá jen 150 schodů na vyhlídkovou plošinu 30m nad terénem.

PMR pohled ze Špulky do kraje
PMR pohled ze Špulky do kraje

No, já jsem si to vyšustil nahoru a strávil tam asi jeden a půl hodiny s Hrabošem, Andrejem, Světlou, Pavlem, Seniorem a Karlem. Nelekejte se, nebyla nás tam celá výprava. Ale všichni dříve jmenovaní tam byli aspoň chvíli přítomni díky PMR, jak se můžete přesvědčit v deníku. Díky za společnost!

Cestou dolů jsme pokračovali na vlnách PMR s těmi, kdo na mě ještě pod rozhhlednou a cestou na parkoviště dosáhli. V lokátoru KS se přidal i Tomáš Sruby ze Šerlichu, který mě neopustil až do konce portehblu. To bylo, jak se ukázalo, dost zásadní.

Vrchy nejsou mrchy

Jo, Vrchy, to je QTH! Zastavíš u silnice na trávníčku. Vylezeš z auta. Projdeš se alejí. V srpnu zobneš pár žluťoučkých špendlíků ze stromků u cesty… Dojdeš nad Měchnov. Sedneš si na úbočí na lavičku, díváš se na Krkonoše a Jizerky… Ale to já ne, já od začátku s vysílačkou a dávám. Tomáš Sruby /p Šerlich je tu R4, a tak se zdravíme. Tomáš už skoro lituje, že nepíše deník (chystá CB portejbl). Spousta spojení na PMR a deník není. No, hlavně že ho to těší i na téhle vlnové délce při stavbě CB směrovky.

Vrchy u Divišova po nečekaném spojení přes Železné hory
Vrchy u Divišova po nečekaném spojení přes Železné hory

No a jak tak jdu alejí, slyším, že Tomáš dělá spojení s Martinem Kbely. Martina nečtu. Spíš ho jen tak tuším. Ale i to je překvapení. Neměl mi tady ani změnit intenzitu šumu. Ale mění. Pro jistotu se ptám, jestli Tomáš dělá spojení s ním. Jo. Požádám ho, ať vyřídí Martinovi, že ho tuším, ale nejsem ještě na kopci. Tomáš relátkuje, já přidávám do kroku. Profrčím kolem lavičky na vyhlídce. Ale už se vracím zpátky. Martina chvíli čtu, ale pak mi docházejí baterky a já na lavičce rychle měním za náhradní akkupack. No, moc to nepomohlo, je vybitý, takže beru záložní PMR Motorola T6 (jaké překvapení u mě). Martin už by potřeboval jít na vlak. Ale najednou se čteme R2. Je to sakra nestabilní. Ztěžka luštím Martinův lokátor. Martin trpělivě opakuje. Kolísá to od negativu do částečně čitelné R2.  Trpělivost. To je ono. Máme to! Děkujeme Tomášovi za relátko. Loučíme se. Zapisuji do deníku třešničku na dortu. Protlačili jsme Železné hory 500mW na 446MHz!!! Ještě teď, když to píšu, mi z toho naskakuje husí kůže. Spokojeně se vracím pod kopec k autu a frčím na Vlašim. Bylo to pěkné odpoledne.

Mapa PMR spojení
Mapa PMR spojení

Večer na Špulce? Ale jděte…

Po návratu se po telefonu domlouváme s klukama na nějaké akci. Jo, večer. A kam? Nikdo neví. Bude ještě vidět nějaké zbytky Perseid? Kouknem na noční oblohu? Co západ slunce? Dobré vínko a něko k zakousnutí… No, jasně! Kam? Je jim to jedno. No tak jsem je naložil do auta, kam jsem předtím nacpal nějaké to minimální CB vybavení plus sdílenky a PMR a šup s nima (šup s námi) na Špulku. Vyjeli jsme v osum a vrátili se po půlnoci. Nějaká spojení prošla i z CB ručky, něco pak na rozhledně z mobilky připojené nejdřív na magnetku, pak na drátovku hozenou na laminátovém prutu z rozhledny.

Nebyla to žádná liga. 🙂 Ale bylo to pár příjemných spojení. Ani jsem deník nepsal, ale snad na nikoho nezapomenu, když napíšu, že to byli Vláďa Tři Dvory /p Slavětín čili „ta vesnice u Řísnického vrchu“, Tomáš Sruby /p Šerlich, Tomáš mobil Roudnice /p Dlouhá louka, Ali Třebechovice /p Deštná, Soptík Hřensko /p Vítkova rozhledna. Nakonec jsem chtěl vidět, jak to vypadá na mapě, a tak jsem zbastlil i deník.

Ze špulky všechny zdravím a těším se na další spojení.

Nomad na Špulce
Nomad 329BNTV s CB ručkou na Špulce – deka bodla, byla zima
Mapa CB spojení
Mapa CB spojení

73!  Tomáš Vlašim.

 356 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x