Pražské čtvrteční IKEA/ČD PMR

Dnešní návštěva Prahy (11.8.) se neobešla bez PMR. Sice portejbl nebyl hlavním cílem výpravy, ale přeci nepojedu do Prahy bez vysílačky, že? Přibalil jsem tedy do batohu dvě Motoroly Talker T6 ze své zásobárny a vyrazil se svou drahou XYL vlakem na Prahu. Cestou tam jsme udržovali radiový klid a poslouchali audioknihu Biomanžel od Michala Viewegha, kterou jsme dostali zdarma od ČD za koupi jízdenky. Hi, hi.

Zámeček Chvaly cestou z H. Počernic na Černý Most
Zámeček Chvaly cestou z H. Počernic na Černý Most

Horní Počernice – Černý most (a dost)

Po 13. hodině jsme vystoupili z vlaku v Horních Počernicích a vyrazili pěcha na Černý Most do OD IKEA. Cestou přes Chvaly jsem dával na PMR 7, ale nic. Ve skenu se taky nikdo neozval, takže jsme na Čerňáku zalezli do IKEy.

Dost nákupů, hurá na kopec

Před 17. hodinou jsem vyrazil na pěkně zrekultivovanou, zatravněnu a stromy osázenou haldu za barákem (je to opravdu jen pár desítek metrů od budoby IKEA. A je to pěkné místečko, které doporučuji při návštěvě tohoto obchodního Babylonu rozhodně navštívit. Dostenete se tu jaksi „nad věc“.  A to i bez vysílačky.

PMR krtina - Halda Černý Most, IKEA
Halda Černý Most, IKEA

Dostal jsem se tak během pár chvil na úroveň šestého, sedmého patra okolních paneláků. Bylo odtud vidět vlevo od paneláků nejseverněji vysílač Žižkov [JO70FB], pak budovu Radiokomunikací a další a další objekty včetně spalovny Malešice [JO70GB]. Na jihu nad golfovým hřištěm bylo v dálce vidět haly u dálnice už v lokátoru JN. Dvacet minut po 17. hodině jsem zbastlil přímo na haldě vzkaz do vzkazníku na cbpmr.cz a přitom jsem pořád dával na sedmičce i jiných kanálech. A pak to přišlo. Na jednu z výzev se ozval Pavel Praha ze střechy OC Chodov. A bylo to radio 5. Vtipné bylo, že během spojení nám oběma došly baterky. Když jsem nahodil náhradní baterie, podařilo se komunikaci obnovit. To je holt portejblovací technika. I výměna baterií patří k věci.

Po hodince výzev a jednom spojení hurá z kopce dolů. A pak na vlak. Cestou z haldy pěšky na BUS a pak BUSem na metro jsme se pokoušeli o spojení ještě s Andrejem Vysoké nad Jizerou. Věděli jsme, že šance se blíží nule, ale nikdy nevíš, co se kde v éteru šustne, tak proč to nezkusit. Zkusili jsme. Spojení z toho sice nebylo, ale šanci jsme nepromarnili.

PMR jde i z vlaku. Nevěříš? Zkus to!

Při cestě rychlíkem na Benešov jsem začal dávat za Vršovicemi a nakonec se vyplatilo. Senior 43 byl aktivní na PMR na Vypichu na parkingu u Kauflandu. Byl to fofr z rychlíku, ale prošlo to úplně čistě R5.  Nejdřív to bylo nečitelné, ale pak se to otevřelo. A jakmile jsme zajeli za násep, tak se to zase zavřelo a byl konec. Senior 43 popsal na cbpmr.cz spojení tak, že nejprve slyšel kolem 19:50 přerušovaně: „jedu ve vlaku“ To jsme zhruba vyjížděli z nádraží Vršovice. Pak 20:03 slyšel moje info, že jsem „někde za Říčanami“. To jsem ještě nevěděl, že jsou to Svojšovice. A v té chvíli jsem i já pobral jeho QTH.  Před Benešovem se krejina otevírá na sever až východ, tak jsem dával výzvy z chodbičky vlaku. Nikde na PMR ani hlesu.

Někdy to nejde, ale zkoušet se to musí

Po příjezdu do Vlašimi jsme zkoušeli probourat posázavské kopce s Andrejem Vysoké, ale opět neúspěšně, ačkoli já jsem od něj v jedné krátké chvíli pobral R3 tři slova „výzva na Tomáše“, zbytek relací byl nečitelný. Mikrodeník tohoto dne je vystaven na cbpmr.cz. Tak zase někdy naslyš na vlnách 446 PMR.

 960 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x