Mezivrata a Kalvárie – PMR spojení (nejen) na Šumavu

V sobotu 18.6. kluci ohlásili portejbly na šumavském Třístoličníku a na Knížecím stolci, a tak jsme si proti původnímu víkendovému plánu zajeli a udělali portejblovou odbočku na Neustupovsko a Miličínsko. A stálo to za to. Sluníčko svítilo opravdu naplno, no prostě léto. Pásmo 446MHz nebylo sice přecpáno portejblisty, ale spojení, pro která jsme si zajeli, se povedla na 100% a ještě s bonusem na závěr.

Mezivrata

Spojení na Třístoličník, DX dne 114km

Nejprve jsme zamířili na Mezivrata u Neustupova (v lokátoru JN79IO). Na vrcholu vysokém 713 m stojí televizní vysílač. Dávno před ním (v roce 1938) tu ale byla vystavěna 17 m vysoká zděná zeměměřičská věž.  Zaparkovali jsme u brány do objektu vysílače a došli podle plotu ke zděné věži. Odtud se nám otevřel pohled na jih, kde jsme tušili naše potenciální „spojence“. Zatímco zbytek expedice okamžitě rozložil bufet a začali hodovat, já jsem vytáhl vysílačku a začal prohánět PMR pásmo skenem s odskvelčovanou stanicí.

WP_20160618_007-Mezivrata800
Vysílač a vysílačka na Mezivratech

Nejprve se ozýval jen šum na všech kanálech. No, takový obvyklý začátek.  Takže pojďme dávat výzvy.  No, netrvalo dlouho a na kanále 7 jsem zaslechl hlas. Chvilka poskakování po stanovišti, hledání nejlepšího místa… A už se rodí první spojení dne. Nakonec se ukáže, že je to spojení nejen první, ale i nejdelší, a to 114km. Super. Ivo Hvězda na Třístoličníku v nadmořské výšce 1302 m byl  ze svého lokátoru JN68VS na Mezivratech slyšet s malým šumem R4 a jeho report pro mě byl zrcadlo. Takže pěkné spojení a příjemný pokec na začáek portejblu.

Pavel Praha „za bukem“ na Chvojenu a R3

Už před spojením na Třístoličník jsem tušil v éteru Milana Tábor. Měl být někde na Knížecím stolci v lokátoru JN78AU. A taky že byl! Spojení s ním se ale mělo podařit až za 20 minut. Nejprve se ozval Pavel Praha z Chvojenu v lokátoru JN79HS, tedy pouhých 19km vzdálený. Protože jsem s tím počítal, podíval jsem se před odjezdem na výškopis a věděl jsem, že je mezi námi Čeřenská hora. Ale přestože jejích 665m se příliš nezapichovalo do trasy našeho spojení, bylo  to R3 na obou stranách s poměrně značným šumem. Rozhodně horší kvalita než 6x vzdálenější Ivo Hvězda. Pravda je, že mezi námi kromě té Čeřenské hory byly i velké stromy přímo na mojí kótě, zatímco na jih k Ivovi byla trasa bez porostu a podle výškopisu přímá viditelnost. To srovnání potvrzuje, že když je vidět na druhou stanici, tak na vzdálenosti „nezáleží“, i když znáte to, každé pravidlo má spoustu výjimek a tohle obzvlášť.

Milan Tábor /p Knížecí stolec

Taky že hned další spojení to potvrdilo. Přímá viditelnost na Knížecí stolec a menší vzdálenost  než na Třístoličník, přesto jsme z toho po delší snaze s Milanem vydolovali R3/3. Na mojí straně stromy a předpokládám, že na jeho také (aspoň podle leteckého snímku). Někde mezi nám se začalo měnit počasí a chystala se bouřka. Ale nakonec to vyšlo, jak už jsem napsal. A já jsem po dokončeném spojení přepnul na sken a přidal se ke zbytku expedice, který dojídal svoji část potravinového přídělu.

Poté, co jsme udělali spojení s Pavlem Praha, měl jsem ještě to potěšení poslechnout si a částečně pomoci relátkem, 127 km dlouhé spojení Pavel Praha – Ivo Hvězda. Po dalších mých pokusech, ze kterých už nic nebylo, jsme sbalili saky paky a přejeli přes roh lokátoru do JN79HN. Zaparkovali jsme v Miličíně a vyrazili k dalším vrcholu.

Kalvárie

Jak už nadpisek napovídá, ze zmíněného Miličína jsme se vydali podél křížové cesty na místní vršek Kalvárii do nadmořské výšky 698m.

Cestou na kopec

Výsup je to sice krátký, ale docela prudký. Část ho vede po hraně lomu (schovaného ovšem mezi stromy). V jednom místě si můžete prohlédnout zbytky skokanského můstku. A celou cestu provázejí zastavení křížové cesty, která konči na vršku u kaple. Kalvárie má pro PMR jednu zvláštnost, totiž můžete tady zapomenout na kanál 8, který je zcela zahlcen kdoví jakým signálem. Jinak jsou všude kolem vás stromy, na sever vysoký les, na jih nízké stromky, ale výhled nevalný. Pokud ovšem popojdete od kaple na jih a proderete se stromky, dostanete se na skalku vyčnívající právě jižním směrem a odsud se vám otevře krásný výhled až na Šumavu. Při našem portejblu bylo trochu zamlženo a v dálce bylo vidět bouřku, o které jsem tu už psal.

WP_20160618_012-Kalvárie
Výhled ze skalky na Kalvárii směrem na Šumavu

Jde to i přes stromy aneb Tři spojení potěší

Výhled sice trochu zakrývají větve, ale opravdu jen trochu a vysílat se odsud dá. To potvrzují i tři spojení, která se tu během našeho portejblu podařila. Pavel Praha už v éteru nebyl, zato se hned na první výzvu ozvali jak Ivo Hvězda /p Třístoličník, tak i Milan Tábor /p Knížecí stolec. Jak jsem později zjistil, v trase mezi mnou a Ivem se tyčil v lokátoru JN78AX 1093m vysoký prachatický Libín se svou rozhlednou. Ze začátku by se bývalo mohlo zdát, že to vadí (R3), ale později šum skoro zmizel a bylo to dobré. Těsně před koncem portejblu nás potěšil ještě Libor Malšín, který ve správnou chvíli zahodil sekačku a vyběhl na nedaleký 824m vysoký Tumberg. V turistických mapách ho najdete pod názvem Turnberg a pod stejným jménem figuruje i v databázi kopců v lokátoru JN78DQ. Libor nakonec udělal spojení na Třístoličník, Knížecí stolec i Kalvárii. Další spojení na jeho straně jsem už neodposlechl.  Při sestupu jsem ještě zaslechl, jak Milan a Ivo dělají spojení s Alešem Černýšovice na nějakých 70-80km. Ale pro mě to bylo již nedosažitelné.

Cestou dolů do Miličína jsme se zastavili ještě v zatopeném lomu, kde se dá koupat. Celkově to byl portejbl „kulový blesk“ v podstatě bez přípravy, ale potěšil a krom jiného to nakonec dopadlo tak, že v červnu jsem větší portejbl nezvládl, a tak výsledky tohoto portejblu budou i výsledky mého červnového snažení v Československém PMR Cupu.

Těším se brzy na slyšenou na vlnách 446MHz PMR.

 1,269 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Otčenášek
Josef Otčenášek
7 let před

Ahoj Tomáši,velice zajímavé čtení.Pokračuj!Budu se těšit na další zážitky na tvých cestách za vlnami PMR.Připomíná mi to chvíle,kdy jsem čekal až mi táta nebo máma přinesou Mateřídoušku a já se ponořím do jejich stránek.Hodně spojení a příjemných chvil na cestách přírodou přeje Pepik.
73! Senior 43

1
0
Would love your thoughts, please comment.x