Z(a)mrzlý éter 2015 na Podblanicku

Letos to vypadalo s mojí účastí v soutěži Z(a)mrzlý éter všelijak. Tenhle bonusový den, který vyhlašuje Martin Kbely v rámci jím pořádané celoroční soutěže PMR Kopce, se odehrává v zimě, jak název napovídá. Loni se mi podařilo prožít tento den (respektive celý víkend) na vrcholu nejvyšší moravské hory Praděd. Letos jsem měl plán skromnější. Vybral jsem pár kopců na Podblanicku. Základní výběrové kriterium bylo „snadná dostupnost“.

Na Vršku u Miřetic

Zvolil jsem několik kót s výstupem kratším než 1 kilometr. První z nich jsem dosáhl v poledne. Bylo to QTH Na Vršku u Miřetic v lokátoru JN79LP. V tomto lokátoru jsou i vyšší kóty (jako třeba velmi dobře dostupné Hřebeny) ale tahle je jediná nezalesněná, a tak dostala přednost. Jinak z hlediska bodového hodnocení do PMR Kopců jsou všechny kóty v tomto lokátoru rovnocenné. Když jsem dorazil na QTH a rozhlédl se, byl to parádní výhled. Viditelnost kolem 40km umožnila dokonce pouhým okem vidět na SVV havlíčkobrodskou dominantu větrnou elektrárnu Kámen (video z elektrárny zde).

Pod křížem Na Vršku jsem tedy yvytáhnul Motorolu TLKR T6, odskvelčoval a začal skenovat pásmo. Postupně se vynořovaly stanice. Zkoušel jsem brejkovat, na volných kanálech jsem dával výzvy, ale dost dlouho se nedařilo udělat žádné spojení. Pak se ozval Robert Křelina z Veliše (podle výškopisu jsem předpokládal, že tohle QSO vyjde) a za chvíli i Ládín Dušejov. Tak bylo aktivováno. Slyšel jsem ještě Trapera Sloup na Luži (což jsem podle výškopisu nečekal) i Andreje Vysoké na Bílé Skále, ale nepodařilo se probrejkovat. Hlavně u Trapera to zamrzelo, protože jsem ho slyšel opakovaně a čitelně. Ale asi to byla jednosměrka. Studený vítr mě už hnal zpátky pod kopec do auta a k přejezdu na další QTH.

Ke Skalkovu u Vracovic
Původně jsem chtěl na Hovorkově hůře být v poledne, ale nakonec jsem musel do Vracovic, a tak jsem nejprve zabloudil k Miřeticům. To se ukázalo nakonec jako dobrý nápad. A samozřejmě jsem zastavil u Vracovic na mém oblíbeném QTH Ke Skalkovu. Není to kóta uznatelná do PMR Kopců, ale je tu nádherný výhled a dají se tu udělat zajímavá spojení. Vrstevnice 530 m n. m. a otevřený terén v rozsahu azimutů cca 180 až 360 stupňů jsou na zdejší poměry pěkné, zejména když uvážím, že je to jedno z mála nezalesněných míst v okolí vhodných pro vysílání. Tentokrát jsem tu udělal v rychlosti 2 QSO, ale být víc času, asi to prošlo i na Martina Kbely a Andreje Vysoké. Ale s nimi se to nakonec povedlo až z Hovorkovy hůry v lokátoru JN79JR. Jak měl Martin na Milešovce jsem se dozvěděl večer od kamarádky, která tam byla také a poslal mi krásné fotky. Nedá mi to, abych se s vámi aspoň o jednu nepodělil.

Milešovka, pohled do kraje při akci Z(a)mrzlý éter

Hovorkova hůra u Postupic
Hovorkova hůra je „ozdobena“ BTSkou. Při minulých návštěvách to znamenalo velké potíže. Zdálo se, že výrazně maže poslech.

Tentokrát to nebylo tak výrazné, a tak vysílání odsud přineslo krásných 7 QSO během pouhé třičtvrtěhodinky. Celková mapka spojení během zamrzlého éteru pak vypadá takto (po kliknutí se vám otevře celý deník).


Měl jsem ještě v plánu zajet do Radošovic a aktivovat kopec Výholec nad touto vesnicí v lokátoru JN79KR, ale už na to nedošlo. Byl to hezký slunečný ale dost větrný den. Díky všem z a spojení a budu se těšit zase brzy naslyš na vlnách PMR!

Večer po Z(a)mrzlém éteru

 755 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x