Další Holý vrch aktivován a jako nášup Řísnický vrch (4.1.2014)


Na nový rok se podařilo aktivovat Holý vrch který vyrůstá ze severního úbočí Velkého Blaníku. O tři dny později jsem se rozhodl zkusit aktivovat Holý vrch nad obcí Načeradec. Počasí žádná sláva, ale plán je plán, a tak se jde na to. Rozhodl jsem se zabalit lehký batoh, ale na konec nebyl o mnoho lehčí než na Nový rok. Jen ta CB ručka tam chyběla a čekala poslušně v autě na svou příležitost.
V půl jedenácté startuji z Vlašimi a zanedlouho parkuji v Načeradci u kostela.

Zelená značka vede okolo. Tak vzhůru k Holému vrchu. Tímto směrem vede z Načeradce nahoru do lesa křížová cesta,

na jejímž konci je připomínka Golgoty v podobě tří křížů.

Dnes fouká. Dávám na batoh Motorolu TLKR T80 a skenuji při stoupání pásmo. Velký Blaník mám za zády.

Druhá vysílačka skenuje sdílené kmitočty. Z nich se ozývají vlekaři kdoví ze kterých hor. Z PMR jen občas na 1. kanále zahýkají nějaká děcka. Jinak je klid. V lese kácí dřevorubec stromy. Po necelé hodině jsem na vrcholu Holého vrchu a dávám výzvy na všech PMR kanálech pomocí Motoroly T80. Ticho. Chodím kolem vrchu sem a tam. Pak vytahuji Motorolu T6 s duhovkou. Stále ticho, vykračuji směrem k další kótě. Holý vrch už vzdávám. Už nedávám výzvy. Jen přepínám na sken, když tu náhle zaslechu z reproduktoru úryvek povědomého hlasu. Je to Pavel Praha. Hurá, konečně spojení. Přidává se i Andrea Praha z Čerčanského chlumu a Holý vrch je úspěšně aktivován. Nasazuji vyšší tempo a přemisťuji se do prostoru samoty Jizbice, kde moje trasa protíná jihovýchodní roh sousedního lokátoru.

Odtud dělám další spojení s Pavlem Praha. Nejdřív ovšem slyším, jak Pavel mluví s Filipem Vinohrady. Ten je na mě ale příliš daleko. Pavel mi dělá relátko a domlouvá mezi mnou a Filipem spojení na sdílenkách. Pospíchám do dalšího lokátoru na finální kótu dne, Řísnický vrch. Cestou slyším Filipovy výzvy na sdílence. Odpovídám, ale Filip mě evidentně nebere. Moje cca pětatřiceticentimetrová anténa Nagoya asi nestačí na tu vzdálenost. Přidávám, abych chytil Pavla a Andreu ještě na Chlumu, což se nakonec daří a první dvě spojení z Řísnického vrchu jsou na ně. Pak se motám kolem vrcholu a Pavel s Andreou se přemisťují na Trkotín. Fouká, odkládám batoh, přibírám další vrstvu.


V éteru se objevuje Dan Chocerady /p Ostředek. Děláme spojení na PMR a dohadujeme UHF a VHF sdílenky. Pavel mezitím dělá spojení s Honzou Opatov. Ani tentokrát ke mně Praha nedoletí. Na sdílenkách to lítá s Danem báječně, a to i na kanálech s nižším výkonem.

Ale stačí, abych jednu chvilku zmizel za hřebenem Řísnickéhoo vrchu a sigál je v háji. No pak se zase objeví, když popojdu. To jsou holt vlny.
Po hodině a půj na vršku už jsem vyfoukaný a vítr zesiluje, navíc to vypadá, že bude pršet. Balím to. Na Vlašim jsem se odtud nedobouchal. Pouštím PMR sken. Zahajuji sestup.

A najednou slyším povědomý hlas. Anička Vlašim. Tak přeci. Poté, co se jí nepodařilo ulovit mě z domova, vyrazila statečně na druhý konec Vlašimi a buch, už to bylo. Radujeme se oba.
Potom pro mě už jen fičák s deštěm a šestikilometrobý sestup do Načeradce. Ještě že vítr tlumí déšť. Dřevodubec pod Holým vrchem pořád rube. Prohodíme pár slov. Pamatuje si, že jsem šel ráno okolo tam. V Načeradci už neprší. Už se stmívá, ale já se rozhoduji přidat ještě jeden kopec, ačkoli aktivace to už nebude. Přejíždím nad Louňovice pod Blaníkem. Parkuji a ve třičtvrtě na čtyři vyrážím k vrcholu. Nahoře dávám výzvy. Znova fičí studený vítr. Ozývá se Světla Vlašim a po ní Tom Vlašim. Jinak ticho. Na výzvy na UHF sdílenkách jedna odpověď, ale dotyčný mizí, aniž bychom dodělali spojení. Padá tma. V 16:45 zamykají rozhlednu a odjíždí terénní auto. Nasazuji čelovku. A jejda, vybité baterky. Nevadí, mám náhradní. Šup tam s nimi a jde se.

Prudký úvodní sestup. Potkávám téměř za tmy dvy cyklisty, jak rvou nahoru horská kola. To je tedy hardcore. Přicházím na lesní cestu. Bum! Rozpadla se mi čelovka, baterie se kutálejí do listí. Je tma. Dál musím potmě. Snad to přežiju. Díky Bohu se vyhýbám všem nástrahám cesty a dojdu bez úrazu až k autu. Po mě přicházejí ještě další turisti s baterkami. Zapínám CB a dělám na magnetku spojení s Expedicí Radegast myslím na 140km. Pak místní na Jirku Neustupov. Nedá mi to a vyjíždím ještě nahoru k Řísnici, kde jsem byl pěšky. Slyším Expedici Tukan, ale nedaří se mi probrejkovat. Pak otáčím volantem a mířím domů. Byla to pěkná sobota, sice žádné DX rekordy, ale pár příjemných spojeníček a patnáctikilometrový výšlap stály za to. Tak zese někdy naslyš. T.

Deník spojení si zobrazíte kliknutím na tuto mapu:

Jseš návštěva číslo: CNW:Counter

 646 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x