Rozhledny a kopce JV od Prahy – výlet s PMR portejblováním

O víkendu 25. a 26. 5. 2013 jsem naplánoval akci Rozhledny a kopce jihovýchodně od Prahy. Původní trasa byla velkolepá a začínala poblíž Prahy, ale počasí nebylo takovému projektu nakloněno. Byla zima a zataženo. Teploměru se nechtělo přes deset stupňů Celsia, a tak jsme odložili start a zkrátili trasu. Ovšem PMR ani tak napřišlo zkrátka.
Vyrazili jsme od Vlašimi na sever. První původně plánovanou rozhlednu Petrovice II jsme minuli bez povšimnutí. V tom počasí jsme nedoufali, že bychom mohli vidět něco obzvlášť pěkného, a navíc z hlediska PMR není tato rozhledna asi zrovna ideální. Skýtá přímý výhled vlastně jen do relativně blízkého okolí, jak nám ukázal výpočet HeyWhatsThat.com. Pokračovali jsme k Uhlířským Janovicům s cílem navštívit rozhlednu Březina u Žandova, kde se odehrál i minulý portejbl. V Žandově jsme si vypůjčili klíče a zároveň se dozvěděli, že od rána bylo na rozhledně teprve 6 lidí. Nezvykle málo na to, že je u Čáslavi letecký den a v okolí probíhá turistický pochod. Prostě počasí dělalo své. Ale my (tedy operátor Tomáš a řidič-fotograf Tom) jsme se nezalekli a s vypůjčenými klíči jsme vyrazili k rozhledně.

Byla jedna hodina odpoledne, když se mi podařilo první spojení na vzdálenost 88 km do Martinic v Krkonoších. Dalších pět spojení směřovalo do Chotusic, Pardubic, Netřebic, znovu do Pardubic a nakonec do Kutné Hory. Celkem 6 spojení za dvacet minut.

Pak jsme poněkud propršení a vyfoukaní slezli dolů, vrátili v Žandově klíče a vydali se přes Zbraslavice k Bohdanči.
Už z dálky jsme viděli krásnou stavbu z kulatých dřev (a oceli), jejíž vyhlídková plošina je v úctyhodné výši 42m nad povrchem země. Zaparkovali jsme, vyrazili k rozhledně a už cestou nás dostihly první krůpějě deště. Vyhlídková plošina je naštěstí zastřešená, a tak jsme dělali spojení i v dešti a nakonec nám nevadily ani kroupy, které uzavřely naše působení na tomto krásném QTH.

Z téhle rozhledny jsme od 14:40 do 16:25 udělali 5 spojení, mezi kterými bylo i stošestnáctikilometrové DX dne s Luďkem Bory na portejblu na rozhledně Královka.

Už pod rozhlednou jsem navázal první spojení s Jirkou Hradiště, který portejbloval na Ralsku. Udržovali jsme spojení ještě po cestě, takže při dalších 2 zastávkách jsme se znovu a znovu slyšeli a pokračovali ve velmi příjemné debatě. Nejzajímavější zastávka na cestě z Bohdanky zpět pod Březinu byla u rybníka Bezděkov u Vernýřova nedaleko Chlístovic a Žandova, odkud kromě spojení s Jirkou na Ralsku proběhla ještě další dvě příjemná spojení do Oseku a Poděbrad. Mimochodem Michal Osek se nám ozval během tohoto toulání s PMRkou ještě několikrát, naposledy i v neděli při našem pobytu na vrcholu rozhledny Velký Blaník.
Kolem deváté večer jsme ještě zaparkovali na vrcholu Velkonáč, kde posledním spojením dne bylo spojení s Maxem Zbraslavice. Bylo to symbolické spojení do kraje, kde jsme strávili většinu dne.

V neděli jsme ještě dobyli vrchol bájného Blaníku a udělali tady dvě spojení. Tímto chci poděkovat všem, kdo se nám ozvali. Každé takové spojeníčko je radost. Celkem vás bylo patnáct a naše spojení měřila celkem 1216 kilometrů! Detaily lze najít v deníku na této adrese.
Těším se na další protejbly, výlety s PMR a povídání se všemi, kdo se na frekvenci 446MHz ozvou.
73, Tomáš Vlašim.

 619 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x