Když jedeš na výlet s PMRkou v kapse…

KLIKNI ZDE PRO ZOBRAZENÍ DENÍKŮ Z MÝCH PORTEJBLŮ.

V sobotu 27.4.2013 mělo být ošklivo. Ale nebylo. Takže jsem se vydal na výlet na rozhlednu Březina v nadmořské výšce 555 m poblíž Uhlířských Janovic.

Jako na každý výlet jsem se i tentokrát vybavil vysílačkou. Tedy přesněji dvěma. Kromě výletu k tomu byl i další důvod, a to ohlášené portejbly Martina Kbely a Pavla Praha.
Vyrazil jsem z Vlašimi směrem na Divišov. Když jsem těsně před Divišovem projížděl kolem kóty Na Spravedlnosti, poprvé jsem zastavil a dal výzvu. K mému překvapení se ozvala za kopcem Rybana Kladruby, kterou jsem již delší dobu neslyšel. Chvíli jsme podebatili o životě a pak jsem pokračoval na Vrchy u Divišova, odkud jsem ji už nezaslechl. Zato se mi ozval na výzvu Pavel Praha z portejblu na Neštětické hoře v lokátoru JN79GS. Realizovali jsme několik spojení v rámci kterých jsme kromě jiného testovali i návlek na integrovanou anténu ve stylu směrové antény HB9RU. Podařilo se ověřit směrovost, a to nade vší pochybnost. Na posouzení zisku však nebylo k dispozici potřebné vybavení. Rádio při spojení nebylo za 5, ale jinak to šlo, přestože spojení z Neštětické na východ jsou komplikované lesním porostem na vrcholu. Ještě během mé zastávky na Vrších se také poprvé ozval Martin Kbely z portejblu na Černé hoře v Krkonoších u Sokolské boudy v lokátoru JO70UP.
Po téměř hodinové zastávce na Vrších jsem se vydal přes hrad Český Šternberk k Podvekům v lokátoru JN79LT, kde podle turistické mapy mělo být místo dalekého výhledu. Až na tu hromadu haraburdí vedle kostela to bylo místo pěkné. O to lepší, že se zde opět podařilo spojení s Martinem Kbely i Pavlem Praha. Bylo to sice o poznání dobrodružnější než na Vrších, ale nakonec se podařilo. A jelo se dál.
Kousek před Uhlířskými Janovicemi je v lokátoruJN79MU obec Mitrov, před kterou jsem zastavil u jakéhosi průmyslového či zemědělského objektu. Opět Martin Kbely i Pavel Praha byli na vlně 446MHz. Další spojení s oběma. A pak už hurá přes Uhlířské Janovice na Březinu.
Když jsem na Březině vyndal vysílačku, první se k mému překvapení ozval Vlasta Ostrov na portejblu Na Hoblovně v Orlických horách. 112km stejně jako s Martinem Kbely z Vrchů. Pěkné a R4 k tomu. Pak se znovu, naposledy před odchodem na oběd, ozval Martin Kbely. Následoval výstup na rozhlednu. Tady jsem se nechtěně naboural výzvou v pauze do komunikace pořadatelů nějakých automobilových závodů v Orlických horách. Naštěstí byl na frekvenci Jirka Křivina, který mě uvedl do situace a zároveň mi přidělil v rychlém spojení 80 kilometrů. Před odjezdem jsem ještě stačil odlovit místní geocache.

Martina Kbely jsem zaslech znovu cestou z rozhledny Březina domů na jižním okraji Uhlířských Janovic díky Inteku DRS-5070, který skenoval pásmo na zadní polici v autě. Zastavil jsem tedy a uskutečnili jsme spojení dlouhé 99km.Pak už vysílačka ani nepípla, dokud jsem nezastavil kousek od plánované trasy na vrcholu svého oblíbeného Velkonáče.
Na Velkonáči proběhla poslední 4 spojení, aspoň jsem si myslel, že budou poslední. Ozval se Martin Kbely od rozhledny na Černé hoře v lokátoru JN79VP. Zatímco jsem pak debatoval s Rybanou Kladruby, Martin se přemístil k Sokolské chatě v lokátoru JN79UP, odkud jsme pak jetště znovu testovali můj HB9RU. Opět se projevila směrovost. Když jsem ještě před sešupem do vlašimsého dolíku stavěl u vysílače Dubovka, už jsem žádné spojení nečekal. Mám totiž odsud zatím jediné PMR spojení, a to do Vlašimi. Ale štěstí přálo a k mému překvapení se i z tohoto QTH dalo dosáhnout na Martina Kbely na Černé hoře a uzavřít tak pěkný výlet hezkým DX spojením na 114km.
Jak s sebou nosím PMR vysílačku skoro vždy a všude, tenhle výlet byly pravé hody. O důvod víc tuhle „hračku“ nosit s sebou stále. Přeji i vám hodně takových povedených výletů s PéeMeRkou!
73, Tomáš Vlašim.

Návštěva číslo: CNW:Counter

 529 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x