Noční PMR DX-ing s rozběhem

Letos jsem vyrazil na Noční PMR DX-ing Jerryho Nové Město s pěkným rozběhem. Všechno začalo už ve čtvrtek. Naložili jsme věci do auta a vyrazili směr Jizerské hory. Zasekli jsme se ale už za Prahou. Navštívili jsme Probštská jezera a zůstali na noc. Bylo tam krásně, skvělé koupání, ale čtvrteční večer v kombinaci s nadmořskou výškou PMR spojením nepřál.

Na Jizeru

V pátek ráno jsme pokračovali vytyčeným směrem. Na sever. Cestou na Mladou Boleslav jsme za jízdy zamávali finálnímu cíli naší cesty, Ještědu a pokračovali směrem na Držkov a Smědavu. U Držkova na vyhlídce jsem zkusil projít pásmo, ale nebylo z toho nic. Výhledy ale stály za tu krátkou zastávku.

A pak už nás čekalo parkoviště na Smědavě. Totálně plné. Čekali jsme, než nám hlídač na parkovišti připravil čtyři nová volná místa. Asi pro šest čekajících aut. Naše se ještě vešlo. Pak už nic nebránilo tomu, abychom zahájili výstup na Jizeru. Na třech kilometrech jsme vystoupali 265 výškových metrů. První část byla v pohodě.

Minuli jsme řopík, snědli pár borůvek, posvačili u Smědé a pak už jsme stanuli pod horu.

(Záznam živého FB vysílání)

Druhá půlka cesty už docela připomínala horský výstup. A výhledy z pralesa na úbočí Jizery stály za to. Stoupání na vrchol je ale ze severní strany, a tak péemerka při výstupu ve skenu zarytě mlčela.

Ani pod vrcholem tomu nebylo jinak.

Poslední část výstupu stála za to.

Na vrcholu už na mě čekaly stovky protivných mušek nebo komárů, či co to bylo. Přes jejich mraky jsem se probíjel na vlnách PMR do vnitrozemí.

Výsledkem byla 4 pěkná spojení.

Tomáš Vlašim /p Jizera 1149m

Před přesunem na Ještěd jsme se usadili v kempu v Hejnicích. Docela pěkné místo k přenocování.

Na Ještěd

V pátek ráno jsme se ještě porozhlédli po Hejnicích, navštívili Frýdlant a celou dobu se divili, co nám to navigace vykládá o další cestě na Ještěd. Pořád to vypadalo jako vtip. Nebyl. Cesta z Liberce na Ještěd byla totiž uzavřená,  a tak místo pár kilometrů z krajského města na kopec jsme objížděli masiv Ještědu třicetikilometrovou objížďkou. Nakonec jsme se ale přeci jen dostali na parkoviště u chaty Ještědka.

Nevyrazili jsme ale přímo nahoru. Když s rozběhem, tak s rozběhem. Takže nejdřív dolů na Pláně pod Ještědem. Ale před odchodem proběhlo na parkovišti nejdřív 6 spojení kolem 17. hodiny. Tři z nich na 146km vzdálený Klínovec. Ale ty jsem nakonec do deníku nepočítal, protože ještě neběžel Noční DX-ing a všechna tři spojení se podařilo večer zopakovat z Ještědu, který je ve stejném lokátoru jako Ještědka. Ve stejném lokátoru je i Máchova skála, kterou jsme míjeli sectou na Pláně. Odtud se povedla dvě spojení s Čabáněm Černá Studnice a Michalem Vlastiboř.

Pláně

Po příchodu na Pláně se ve skenu objevovalo spíš rušení než náznak nějaké šance na spojení.

Ani Klínovec nebyl k tomu. Ale s časem se to zlepšovalo a nakonec z toho pár spojení bylo. Přesněji 7 spojení a zároveň i DX dne na Klínovec v délce 152km.

(Záznam živého FB vysílání z Plání pod Ještědem)

Po těchto spojeních už se začínalo stmívat. Byl čas vyrazit směrem k vrcholu Ještědu.

Ještěd

Cestou na kopec se ještě podařilo pár spojení. Podle deníku je jasné, že hranici lokátoru jsem překročil někdy mazi 21:10, kdy jsem dělal spojení s Karlem Víchová ještě z lokátoru JNO70MR a 21:18, kdy už jsme prošli 15. poledníkem na ještědském masivu a vystoupili nad Skalky . Další spojení už jsou z cesty nahoru. Postupně padala tma, blížil se vrchol, vyšel měsíc a v Liberci se rozsvěcela světla.

Cesta na vrchol ubíhala dost pomalu. Nebylo ta ani tak stoupáním, ale mělo to mnohem radostnější příčinu. Jedno spojení za druhým. Záznam bohužel není k dispozici, takže spoň fotka a mapka.

Výsledkem byl pěkný deník se spoustou příjemných spojení. Díky všem a za rok na PMR DX-ingu naslyš.

Tomáš Vlašim

Tomáš Vlašim /p Ještědka 972m

 

 

 

 

 

 

 1,029 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x