Test CTCSS subtónů PMR radiostanic

Před časem jsem zaregistroval slovenskou aktivitu Bezpečnejšie na horách s PMR. Je to projekt nouzového volání, založený na dostatečném množství stejně naladěných PMR vysílaček v terénu. Příspěvek Rudolfa Madára ve facebookové skupině PMR na horách, která je věnována tomuto projektu, mě inspiroval k malému testu subtónů. Pro test jsem použil 4 „skutečné“ péemerky (tak říkám homologovaným radiostanicím konstruovaným pouze pro pásmo 446MHz, ať už jsou osmi nebo šestnáctikanálové), jednu homologovanou PMR radiostanici na bázi UHF vysílačky upravené výrobcem podle VO a jednu multibandovou ručku s pásmem 70cm.

Proč jsem dělal test CTCSS

Základem testu byla diskuze nad tím, jestli tabulka frekvencí CTCSS uvedená na stránkách slovenského projektu Bezpečnejšie na horách s PMR jinak PMR Emergency Communication (zjednodušeně PMR 1/1) platí pro všechny PMR vysílačky.  Já jsem v diskuzi k příspěvku tuhle jistotu zpochybnil, protože jsem si vzpomněl, že jsem kdysi viděl tabulku CTCSS pro různé výrobce vysílaček a byly tam rozdíly. Tu tabulku jsem ovšem nenašel. Něco se dá dohledat v manuálech, ale ne u všech vysílaček výrobci uvádějí i frekvence CTCSS subtónů. Došlo tedy na tento test. Vybral jsem k němu následující radiostanice.

Skutečné péemerky: Motorola TLKR T82, Sencor SMR 600, Motorola TLKR T6, Intek MT-5050

UHF stanice upravená výrobcem podle VO: Alinco DJ-FX446

Multiband: Wouxun KG-UV9Dplus

Na fotografii vidíte testované PMR radiostanice se subtónem 5, Alinco se subtónem 6 a Wouxun se 79,7Hz (šestá CTCSS frekvence v pořadí).

Postup testu a jak to dopadlo

Nejprve jsem zkoušel Motoroly a ostatní skutečné péemerky, jestli spolu budou komunikovat na stejných číslech subtónů. Náhodně jsem vybral několik subtónů a vše bylo O.K. Pak jsem přidal Alinco a nakonec Wouxuna (což není sice PMR vysílačka, ale poslech na 446MHz a případné nouzové volání na 1/1 se dá testovat leckde). A už to nefungovalo.

Po srovnání tabulky standardu ETSI a tabulky ze stránek PMR1/1 (viz výše – je dělaná podle Motoroly, ale stejné hodnoty uvádí např. i Intek MT-5050) snadno zjistíte, že frekvence 69,3Hz (uvedená ve standardu jako druhá) u PMR chybí. Na to upozorňuje i poznámka [2] v článku na Wikipedii. Jak se ukázalo, Alinco tuto druhou frekvenci ve své tabulce má, takže druhý subtón skutečných PMR odpovídá třetímu subtónu Alinco a ten posun o 1 už zůstává i pro vyšší subtóny. Na Wouxunu sice pořadová čísla subtónů chybí, ale pro komunikaci se skutečnou PMR se subtónem 2 je nutno zvolit třetí subtón v pořadí (71,9Hz), takže je situace stejná jako u Alinco.

Závěr

Testovací vzorek byl malý, a tak budu rád, pokud do komentářů k článku přidáte svoje poznatky s péemerkami od jiných výrobců. Přesto se domnívám, že skutečné PMR radiostanice určené pro pásmo 446MHz vynechávají druhou frekvenci tabulky CTCSS (69,3Hz) a jako číslo 2 je u nich třetí frekvence ze standardní tabulky (71,9Hz). Pro komunikaci s Alinco a dalšími UHF upravenými podle VO je tedy nutné být na skutečné PMR o jeden subtón níže. Pokud mají UHF radisotanice naladěný subtón 69,3Hz, z PMR vysílačky se s nimi vůbec nedomluvíte. Naštěstí je frekvence u všech radiostanic pro první CTCSS subtón stejná (67Hz), a tak projektu PMR 1/1 nebrání technické odlišnosti vysílaček v oblasti CTCSS subtónů v úspěšnému fungování.

Tímto přeji těm, kdo se podílejí na projektu nouzového PMR volání, aby se o něm dozvědělo co nejvíc lidí, ti aby naladili kanál 1 subtón 1 a v ideálním případě nemuseli řešit žádné nouzové volání. Pokud už se nouzové volání ozve, přeji všem, aby komunikace proběhla bez rušení a pomoc volajícímu se podařilo úspěšně poskytnout.

 6,971 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vrána Chodov
Vrána Chodov
2 let před

Je to způsobeno tím, že někteří výrobci používají základní řadu 38 „tónů“ a jiní řadu kompletní (nebo rozšířenou, jak chcete), kde jich je 50. K tomu ještě některé stanice umí tzv. reverzní CTCSS. Někteří výrobci dokonce umožňují si nadefinovat vlastní subtóny, to už je pak ale opravdu jen pro provoz v dané radiové síti. Podobné je to v digitální podobě CDCSS/DCS/DPL, kde kromě základních cca 88 kódů jich často najdete 104 a mnohé stanice nabízejí dalších 104 v invertované podobě. Přičemž různí výrobci používají různé druhy označení. Někdy opravdu nezbývá, než použít metodu „pokus – omyl“ :-D. Nějaké to povídání… Číst vice »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x