Kouzlo skenování v šumu

Už pěkná řádka lidí se mě ptala, v čem je kouzlo skenování v šumu na PMR pásmu. Vždycky jsem to nějak zkusil popsat, ale teprve ráno po letošním Nočním DX-ingu jsem to trošku rozvedl v jednom komentáři na Facebooku. Ne každy ale má FB,  a tak jsem se rozhodl o věci ještě popřemýšlet a napsat tento článek.

Kouzlo nebo hudba?

Tak tedy teď prozradím celé své kouzlo, tak jak ho používám já. Někdo to třeba dělá jinak. A je to vůbec kouzlo? Není to spíš hudba, hudební sluch? Možná. Pojďme se na to tedy podívat.

Sken v šumu s Motorolou TLKR T6 - kouzlo skenování
Sken v šumu s Motorolou TLKR T6

Skenujeme

Nejdřív si představíme situaci se skenem bez šumu. Jdu skenuju, někde napozadí možná jede hovor R1-R2. Stanice mlčí, protože to neotevře skvelč. Jdu dál a netuším, že mi právě utekla příležitost udělat spojení. Nemám žádné spojení. Výhoda je, že o tom nevím. 😀

Skenujeme v šumu

Teď stejná situace v šumu. Jdu, skenuju, stanice šumí. Poslouchám. Mám šanci slyšet i slabé signály, které neprojdou přes šumovou bránu při utaženém skvelči (stanice na nich nezastaví). Když jede sken v šumu, tak sice stanice taky nezastaví. Tak co s tím? Slyšíš hudbu šumění, slyšíš zaškobrtnutí šumu nebo dokonce útržek hlasu. Když jdeš, zastavíš se a koukáš na displej. Sken jede stále dokola. Vidíš, kde to zaškobrtává. Zastavíš sken, naladíš ten kanál a posloucháš. Pomalu pohybuješ stanicí. Nejdřív o centimetry, pak o decimetry, nakonec třeba o metry a hledáš místo, kde bys z toho vytáhnul aspoň R2. Když jseš trpělivý, povede se i R3 a druhá strana zaslechne tvůj brejk. Máš spojení.

To je vše

Tak o tom je to kouzlo, či poslech šumivé hudby. Dopřeje ti spojení, které bys jinak vůbec ani nezačal. Na každém portejblu zažívám tyhle situace. Ne vždycky to vyjde, ale to dobrodružství! Člověk si připadá jako opravdový lovec. Ve vzduchu poletuje pěštisetmiliwattová kořist. Jako motýl sem, tam, sem, tam… A sken v ěumuj a následný poslech kanálu v šumu, to je ta zbraň, která pomůže kořist dohnat a chytit. Například večer před napsáním tohoto článku jsem šel v tom našem vlašimském dolíku opravovat kešku kousek od baráku a jen díky skenování v šumu jsem zaslechl Martina Kbely na Ještědu. Přes utažený skvelč by mi neprošel. Takhle z toho bylo nečekané spojení. První Ještěd přímo z Vlašimi a následně i Kozákov s Robertem Křelina. To je vše. 73!

A ještě jedna ukázka lovení signálu na závěr (tentokrát poslech bez skenu jako ilustrace, jak to může vypadat, čas je nastavený přesně na začátek lovu).

 1,429 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x