Jarní nedělní odpoledne s PMR

Dnes jsem cestou na Nemíž vyjel k D1 a udělal spojení s Jerrym Nové Město na Holubník. Prošlo to s trochou potíží nakonec docela pěkně. Za pár minut už jsem na Jerryho brejkoval z vedlejšího lokátoru z QTH Veselka.

Jarní nedělní odpoledne na poslechu

Slyšel jsem celou jeho část komunikace, která se týkala zřejmě drátových antén pro CB. Vždycky když předával protistanici, tak jsem brejkoval. Asi 15x. Ale neprobrejkoval. Buď to byla jednosměrka, nebo Jerryho protistanice nedávala při přebírání žádnou mezeru (u mě ale byla negativ, tak nevím). A myslím, že byla u Jerryho o dost silnější (místní ze severu), takže moje brejky pod ní nemohl Jerry slyšet. Škoda pro nás oba, mohlo to být platné spojení R3. Jak už jsme mockrát probírali, dvouvteřinová mezera nikoho nezabije a přidá vždycky pár spojení. Po cca 10 minutách ztratila moje drahá protiváha trpělivost, takže jsme valili dál.

Displej Sencor SMR 600
Displej Sencor SMR 600

Předposlední zastávka byla u obce Nemíž na takové holé vyvýšenině bez kóty a názvu s nádherným rozhledem. Se spojením jsem nepočítal, ale na třech kanálech jsem dal výzvu. Nic. Podle očekávání. Když jsem nastupoval do vozu, ozval se na pětce opět Jerry. Vyskočil jsem z auta a chvíli ho poslouchal R3. Pár brejků, bez spojení, jede se dál.

Poslední štace na místě určení. Spojení nepředpokládám. Na mojí straně směrem k Jerrymu 3km volného éteru a pak 10km kopců kolem Sázavy. Dávám vysílačku do skenu na kapsu bundy, kterou věším na dub a jdu sázet stromky. Tady spojení fakt už vůbec nepředpokládám. Nikdy se tu nikdo neozval ani nereagoval na výzvu.

Výškopis Holubník - nr Nemíž
Výškopis Holubník – nr Nemíž

Je 13:55. Udělám pár kroků od vysílačky pro sekeromotyku. Stanice zachrchlá. Běžím zpátky. Nic. Znovu odcházím, znovu stanice chrchlá, znovu se vracím. Kanál pět. Zastavuji sken. Pouštím monitor. Šum. Pak se ozve Jerry Nové Město. Čtu ho bez problému R3. Brejkuji. Asi desetkrát. Jeho signál kolísá od R3 do negativu. Zkouším brejky asi 10 minut. Jerry hlásí přípravu na odchod a dělá další spojení. Brejk neprolejzá. Dávám stanici do skenu a jdu sázet. Stanice občas statečně chrchlá. Sem tam přečtu nějaké to slovo. Ještě asi čtvrt hodiny. Pak zavládne klid. Sluníčko svítí. Bylo to zajímavé. Vlny na 446 FM dělají, co se jim zachce. A to mě baví. A Jerry ani neví, jaké mi připravil PMR dobrodružství.

Díky a naslyš!

 370 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jerry Nové Město
7 let před

Ahoj Tome, dodatečně zdravím a mrzí mne že další spojení tentokráte „nepadla na úrodnou zem“ …. Přiznám se že už nevím jestli můj kolega z Podluží dělal či nedělal patřičné mezery …. Já, ty minimálně dvouvteřinové pausy dodržuji, ale je fakt že při delším zaujatém volném hovoru může dojít k uvolnění „morálky“. Ponaučení pro příště, více nato myslet a kolegům na druhé straně případně připomenout dodržování volných míst mezi relacemi…. Příště to jistě klapne ;-). Díky za to pěkné spojení na Dubovku.

Tomas Vlasim /m
Tomas Vlasim /m
7 let před

Ahoj Jerry. Verim, ze to vyjde jeste mockrat. Vtipne je, ze kdyz dela pauzy jen jeden z ucastniku, uplne to staci ve dvou ze tri pripadu. Poprve kdyz slysim oba. To je jasna vec. Podruhe, kdyz dela pauzy ten, koho neslysim. To se pak snadno brejknu na toho, kdo ty pauzy nedela, kdyz prestane mluvit. Treti pripad, kdyz pauzy dela ten, koho slysim, ten je nebrejknutelny. Nevim totiz, kdy zacala pauza, tedy kdy ten neslysitelny prestal mluvit. 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x