16 kanálů PMR, ale čím vysílat?

Podle nové úpravy všeobecného oprávnění už od léta smíme používat 16 analogových kanálů PMR 446.0-446.1Mhz. Kde na to ale vzít radiostanici, která by odpovídala VO a nestála majlant? Těžko odpovědět. Pokusil jsem se o to aspoň pro sebe. Tady je výsledek.

ALINCO DJ-FX446

Alinco bylo první na řadě. Jde programovat. Cena kolem patnácti stovek je slušná. Bohužel je třeba k ní koupit programovací kabel, jehož cena bere celé akci kouzlo. Vzhledem k počtu tlačítek nepředpokládám, že by šla programovat ručně.

Team Electronic TeCom PS

Jak tak nemám vypnutou cílenou reklamu, zrovna dnes se mi na obrazovce objevila vysílačka Team TeCom PS. Integrovaná anténa, 500mW výkon, spousta tlačítel. Při pročtení dostupné dokumentace jsem zjistil, že ji lze doprogramovat pomocí PC. Tak a teď kabel. V Česku jsem zatím nenašel. V Německu ano, cena neuvedena. Hledám, jak to naprogramovat. Nikde nic, až na YouTube nějaká videa. Koukám na ně. V podstatě jen info o tom, co jsem přečetl v manuálech (česky, německy, anglicky – je to stejné).

Puxing PX-2R

A tady to máme. Najednou se objevuje vysílačka Puxing PX-2R, která jako by z oka vypadla TeCom PS. Objevila se v automaticky nabízeném videu na YouTube poté, co jsem zhlédl jedno z videí o PS. Co to je? Kdo koho zase kopíruje? Po prohlédnutí několika webů to vypadá, že se tysílačky Puxing a Team několika typů naprosto shodují a liší se jenom značkou na štítku. V prvedení PMR pak zřejmě i tím, že antény TEAM jsou fixované na rozdíl od odnímatelných antén na vysílačkách Puxing.  Kromě „naší“ dvojice se jedná například o dvojici Puxing PX-578 UHF a Team Electronic IPZ5 PMR PR8088. No to je nakonec jedno. Pouštím video. Opět tu běží jen info z manuálu.

Ale pozor nabízí se tu video v ruštině. Hurá na něj. Je tam vykostěná vysílačka, místo antény kabel. Ruské hovory. Asi Taxi. No nic. Jdeme na další video. A tu to máme. Návod, jak přes klávesy naprogramovat kanály. Jednoduché jak facka.  Stačí si poslechnout tohle video a začít. Pokud to nechcete vidět, je to takto. V režimu frekvence napiš požadovanou frekvenci. Stiskni klávesu F (Funkce). Stiskni a podrž tlačítko MR. Začne blikat číslo kanálu vpravo nahoře na displeji. Kanálovým voličem vyber, kam chceš frekvenci uložit. Potvrď stiskem klávesy MR. A je to! Frekvence je uložena pod číslem kanálu.

Jen aby TeCom PS fungovala stejně jako PX-2R. No to se teprve uvidí.

K Puxingu je ještě několik dalších informací. Například ta, že anténa je odnímatelná, takže nesplňuje podmínky VO. To TeCom má anténu neodnímatelnou (ale zdá se, že je to jen úprava právě pro splnění VO). Navíc v určitém nastavení, které nabízí třeba puxing.cz, je PX-2R schopna přijímat (nikoli vysílat) na pásmu VHF.

Dál už jsem se nepídil. Následující plánovaný krok je prověřit TeCom prakticky.
Doufám, že to vyjde!

Post Scriptum:

Na tento článek zareagoval Karel Rokycany, který stanici vlastní už 9 měsíců.  Na jeho podrobný příspěvek klikněte ZDE.

 3,754 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x