Dvakrát s PéeMeRkou v Praze plus jedna aktivace

Je leden. Docela zima. Už konečně leží na zemi aspoň nějaký ten sníh. Jak jsem zjistil, dokonce i v Praze. Ale vezměme to popořádku.

Část první – Kolovraty, JO70HA
Než přišel sníh, nejdřív padala voda ve stavu kapalném. A v tom deštivém a větrném počasí jsem se motal po Praze-Kolovratech a okolí. Vysílačky v batohu, na krku pod bundou, schovaná před deštěm, pověšená péemerka Motorola T6 ve skenu. A tak jsem se procházel v lokátoru JO70HA. A hledal kešky. A čekal jsem, až se ozve někdo na PMR. Mezitím mi skener na AirBandu přijímal hovory z letiště Ruzyně.

Navštívil jsem kostel sv. Ondřeje…

…taky pěknou zvoničku v Tehovičkách, ze které visel provaz ke zvonu, a kdyby člověk chtěl, asi mohl zvon rozeznít.

Zvonička V Tehovičkách

Potom jsem se vydal mimo Kolovraty a z vyvýšeniny 310 m n. m. jihozápadně od Kolovrat na modrém a žlutém vycházkovém okruhu jsme s Pavlem Praha zahájili experiment, jestli je možné se probojovat s PMRkou takovýmto výškovým profilem:

Výškopis experimentu

No, nepovedlo se. Chvílemi jsem Pavla slyšel, ale bylo to čitelné jen částečně, v podstatě nesrozumiteně. Prostě za kopec to nedoletělo.
Zato večer, když jsem odcházel od sv. Donáta, se na kanále 7 ozval pěkně čitelný hovor.

Svatý Donát, Kolovraty
Svatý Donát u Kolovrat, v pozadí světla D1

Byl jsem v té chvíli už na náspu nad tratí kousek od kolovratské železniční zastávky. Tma jak v pytli, čelovka zapnutá na plný výkon. A najednou se zastavil sken a z reproduktoru se ozval Tomáš Praha 4 Lotka. Chvíli jsem poslouchal jeho komunikaci s protistanicí, kterou jsem nemohl přečíst, jen jsem věděl, že mluví. A když mi to přišlo vhodné, zkusil jsem brejknout. Tomáš reagoval na poprvé a byl z toho krátký ale příjemný hovor, kdy jsme si ujasnili naše QTH a pak krátce rozebrali možnosti PMR DX z Pradědu.

PMR deník Praděd DX

Příjemné zakončení mého kolovratského toulání s PMR, AirBand skenerem a keškami.

Část druhá – Ze Šeberova, přes Újezd a Petrovice do Horních Měcholup, JO70GA-JO70GB
O dva dny později, tentokrát bez skeneru, ale opět s PMRkou pod bundou střídavě ve skenu a na poslechu PMR7, jsem se vydal na zhruba desetikilometrovou pouť ze Šeberova do Horních Měcholup. Větší část trasy ležela v lokátoru JO70GA, teprve těsně před železniční zastávkou jsem překročil lokátorové hranice a vstoupil do JO70GB. Na zemi už ležel sníh. Bylo lehce pod nulou. Sníh křupal podnnohama. Vysílačka zpočátku dlouho mlčela. Jen koníci zírali, kdo to kolem nich jde.

Koně Šeberov

Prošel jsem pod dálnicí ze Šeberova na Újezd a pak dál k Milíčovskému vrchu. Proč? Byla to na trase jediná kóta aktivovatelná do soutěže PMR Kopce pořádané Martinem Kbely.
Na následující mapce je zachycena moje trasa
od prvního po poslední QSO (Milíčovský les – Horní Měcholupy)

Mapa

Na úbočí Milíčovského vrchu jsem odlovil kešku a pak vystoupil na vršek a začal dávat výzvy. Byla docela zima, musel jsem klíčovat v rukavicích. Vítr to chvílemi zhoršoval. A pak se ozval Venca Kamýk Praha ze čtverce JO70FA. Čitelnost byla skvělá. Podle výškopisu to ale asi nebylo úplně na přímou viditelnost, nicméně do deníku jsem si zapsal R4. Milíčovský vrch byl aktivován a hned poté ještě aktivaci zatuploval Kuzma Praha ze střížkova JO70FD také rádiem R4. Zbývalo už jen po návratu zapsat hlášení do soutěže PMR Kopce za 2 bodíky. A pak zase dál…

Nějak jsem se domotal z Milíčovského lesa k Hostivařské nádrži. Cestou jsem zůstával na poslechu na 7. kanále. Občas se tam ozýval nějaký organizátor, který říkal ostatním, jak dál, kudy jet. Bylo to asi někde od Velkých Popovic. A pak u nádrže, tam, kde je na červené trase mého pohybu zhruba na konci první třetiny taková odbočka s očkem směrem na sever, tak tam se ozval Jawa Praha. Bylo asi půl čtvrté. Chvíli po něm se přidal Wořech Praha a nakonec ještě Kuzma Praha, se kterým jsme měli QSO už na Milíčovském vrchu. Zajímavé bylo, že jsem stál pod horizontem. Vlastně z toho místa nebyl žádný výhled. V azimutu tak od 350 do 100 stupňů les, přehreda a za ní zvedající se terén. Zbývající (JZ) část horizontu byla sice bez lesa, ale už dost vysoko nad mou hlavou. Kluci, děkuji za všechna ta spojení na tohle podivné QTH.

Další cesta pře Petrovice do Horních Měcholup probíhala se ztichlou vysílačkou. Jen chvíli jsem zaslechl Tomáše Praha 4 Lhotka. A pak zase ticho. Zato po překročení lokátorové hranice na sever do JO70GB moje PéeMeRka ožila. Dvanáct minut před sedmou večerní QSO s Tomášem P4 Lhotka v JO70FA. Průběžně jsme debatovali s Jawou Praha, který mi v Měcholupech hrál krásně. Pokoušel se mi taky zprostředkovat spojení na Belmonda, ale byla to jednosměrka R2-3/Negativ. Chvíli před tím, než mi odjížděl vlak, brejkoval c18prahalocal /p Ládví JO70FD. No bylo to nečekaně celých 7 QSO při pohybu v poměrně nepříznivém terénu. Snad s výjimkou Milíčovského lesa, který je trochu vyvýšený nad okolní terén. Ale zase je kolem dokola zástavba nebo les. Ale šlo to. A pak most přes železniční dvojkolejnou trať z Prahy směrem na Benešov u zastávky v Měcholupech. Tam to taky docela lítalo (3 QSO). Celkový deník vydal takovouto mapu spojení. Po kliknutí na mapu se otevře deník.

Mapa spojení

Po posledním spojení s cbl18prahaocalem mi přijížděl vlak. A to byl konec mého dvojdílného toulání jihovýchodním okrajem Prahy. Napište mi do komentáře, jestli jste zkoušeli vysílat z této oblasti a jak to dopadlo. Nebo cokoli jiného, co vás při čtení napadlo.
Děkuji všem za spojení a budu se těšit v Praze zase někdy brzy na slyšenou na 446 MHz PMR. 73!

Flag Counter

 742 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Praha
Pavel Praha
8 let před

Ahoj Tomáši. Žiju v Praze přes půl století a v Kolovratech jsem nikdy nebyl. Ty pěkný fotky kostelíka, křížku i sv. Donáta (koblihy mám rád) mě přiměly zařadit Kolovraty na seznam míst, který bych rád navštívil. 73

2
0
Would love your thoughts, please comment.x