Špulka a kam je z ní vidět, čili kam se asi dovoláte s PMR

Rozhledna Špulka na kopci Březák nad vesničkou Lbosín nedaleko Divišova v lokátoru JN79JN se stala poslední dobou častým cílem mých PMR výletů. Už když ji stavěli, říkalo se, že odtud bude vidět Ještěd, Sněžka, Velká Deštná… Prostě že tu budou (hlavně severním směrem) nádherná panoramata. Jak se ukázalo při letošním Pikadoru, nebyl to fejk. Počasí poprvé během všech těch výletů vymydlilo oblohu tak, že jsme mohli vidět celý ten obzor. Moje fotografické vybavení by to nebylo schopné zachytit. Ale abyste viděli, co je to za sílu, přidávám toto panorama (pro zvětšení klikněte na obrázek):

KLIKNI PRO ZVĚTŠENÍ – Výhled z rozhledny Špulka na sever

On-line ve velkém zde:
http://www.udeuschle.selfhost.pro/panoramas/pans/email/20150929_083956_932_88_102_177_148_0001.html
a pokračování až do Orlických hor zde:
http://www.udeuschle.selfhost.pro/panoramas/pans/email/20150929_083956_932_88_102_177_148_0002.html

To ovšem není vše.
Krom výše uvedeného je zde vidět třeba 79km vzdálený Třemšín (azimut 252) a severněji Velká Třemošná, Tok, Hřebeny a Písek. Nejvzdálenější viditelné místo je 154km na azimutu 52 stupňů.

Další zajímavou kótou viditelnou i při horší viditelnosti je Velký Blaník (azimut 168), ale také dále na východ Řísnický vrch, Strážiště, Křemešník či Čeřínek. V západních směrech je pak vidět Džbány, Javorovou skálu nebo Žebrák, Chlum a Neštětickou horu. Řada těchto QTH je také vhodná pro DX.

Podívejte se do seznamu kót pro DX spojení, který se neustále rozšiřuje.

A jako přídavek ještě některé „špulkové“ PMR deníky“
(deníky najdete na stránkách Jerryho Nové Město cbpmr.cz)

 927 total views,  2 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x