Jak jsme to dneska zkusili

Tak ani nevím, jak mě to napadlo, vydat se dneska (v pondělí 23.10.2017) s vysílačkou na jeden ze čtyřstovkových kopců u Vlašimi. Prostě jsem se nejspíš jen tak šel projít, ale bez vysílačky???

Na Dub

Volba padla na 444 m vysoký Dub nad stejnojmennou obcí v lokátoru JN79KQ. Když jsem opouštěl Vlašim, už jsem měl poretjbl nahlášený v DX nástěnce a taky jsem to nacpal do FB chatu PMR. Tajně jsem doufal, že někdo zareaguje a typoval jsem, že by to mohl být Andrej Vysoké.

Andrej mě nezklamal a v chatu nahlásil, že to můžeme zkusit. Šance na 117 km dlouhé QSO tu byla, protože už jsme to jednou zvládli. Pravda, podmínky byly tenkrát lepší, ale co. Cestou poli a lesy jsem komunikoval na Fejsu, Wokapu i jinde a za chvíli už jsem vycházel cestou zapadanou listím na louku pod Dubem.

Cesta k Dubu
Cesta k Dubu

Pak ještě třešňovkou po úbočí Jinošova pár desítek výškových metrů nahoru a už jsem tam byl.

QTH Dub

Na Fejsu jsem zahlásil, že už jako QRV Dub PMR 7… Tedy původně jsem chtěl PMR 8, ale tam k mému překvapení jela čilá komunikace, což není u nás v kraji příliš zvykem. Ve skenu na Wouxunovi běžel na jednom přijímači sken PMR 1-16 na druhém sken sdílenek UHF 1-5 a VHF taktéž 1-5. Stále mám takový zvláštní pocit, když na jedné vysílačce jedou dva skeny zároveň. Asi se při tom pomyšlení i trochu podivně usmívám. Ale to časem přejde. Je to prostě fajn věc.

Ovšem práci na kopci převzala Motorola. Tenokrát stará osvědčená T6. Důvod? Umí skenovat v šumu a s otevíráním skvelče u ní není na rozdíl od některých jiných vysílaček žádný problém. Začal jsem dávat na  a za minutu či dvě jsem zaslechl z šumu hlas Andreje Vysoké. Ten poznám, i když ho ještě nečtu. A to byl i dnešní případ. Slyšel jsem ho, nečetl jsem ho. Pak mi Andrej sdělil, že dával asi deset výzev. Já mu opaltil informací, že jsem ho bral R1-2, takže následoval na obou stranách další pokus, ale už to bylo negativ. Ve Vysokém i u Vlašimi.

Už tak dost zatažená obloha se začala zatahovat od západu ještě víc. Zimní bunda byla na místě. A za chvíli se ukázalo, že i její odolnost proti dešti bude tento den hrát svoji roli. Měla to dokázat poprvé. Předem nutno říci, že obstála.

Sedím na mezi a je mi dobre

Když to zatím nevyšlo, vytáhnul jsem z batůžku „podprdelník“ a sednul si na mez. Nechal jsem Motorku ve skenu a občas dával výzvy na PMR 7. Dan Lhota hlásil na fejsu negativ. Pokud jste odpůrci této technologie (FB), vězte, že je to  skvělý ale opravdu skvělý způsob, jak se dozvědět, že jste u protistanice negativ. Za těch pár let jsem totiž zjistil, že radio negativ se opravdu blbě protistanici sděluje na stejné frekvenci, na které je negativ. Konina, co? No to já jen pro zlepšení nálady v tom deštivém počasí. Jo. Začalo pršet.

Wouxun se pořád snažil ve skenu v batohu hezky v suchu. Snažil, snažil, ale ani nehlesnul. Zhruba po hodině na QTH už déšť zesílil natolik, že mi začalo být staré Motorky líto, a tak šla na návštěvu za Wokounem do báglu. Sebral jsem své sedátko a vydal se k domovu.

Od Dubu přes úbočí Jinošova zpět k Vlašimi
Od Dubu přes úbočí Jinošova zpět k Vlašimi

Spojení se nepovedlo, ale vůbec nebylo špatné pěkně celé odpoledne moknout na čerstvém povětří a dorazit domů s čelovkou skrz louže polních cest před sedmou za úplné tmy.

Děkuji Andrejovi Vysoké, že jsme to díky němu zkusili. Příště to dáme! Jako jsme to dali minule.

73! Tomáš Vlašim

 457 total views,  1 views today

Tomáš Vlašim

Už několik let si svobodně užívám pobytu v přírodě i ve městě a jsem ve spojení se známými i neznámými lidmi díky vysílačkám PMR. Zvu vás na cestu do světa svobodné komunikace a rád budu vaším průvodcem. Můj příběh si přečtěte zde.

Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hraboš
6 let před

To je nefér, tohleto psát. Tenhle týden se nedostanu ven ani v tradiční úterý a tohle tu najdu. Provokace !!! Hezky anpsáno.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x